HS: Äidin raskausajan vointi vaikuttaa lapseen jopa aikuisiälle asti

Odottavan äidin mielenterveys vaikuttaa sikiöön. Kuva: Pixabay

Monet terveysongelmat saattavat johtua sikiöajasta. Äidin raskausajan masennus ja ylipaino ovat yhteydessä esimerkiksi lapsen psyykkiseen oireiluun, ylipainoon, astmaan ja allergioihin sekä riskiin sairastua myöhemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. Äidin terveysongelmat voivat johtaa myös keskosuuteen, uutisoi Helsingin Sanomat.

Syytä yhteyksiin ei vielä täysin tunneta. Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston professori Katri Räikkönen kuitenkin uskoo, että äidin sairaudet vaikuttavat sikiön elinympäristöön luoden epäsuotuisat kasvuolosuhteet. Räikkösen mukaan sikiöaika on hyvin poikkeuksellinen kehitysvaihe, jolloin pienetkin elinympäristön muutokset puuttuvat lapsen kehitykseen. Muun muassa äidin voimakas stressi voi vaikuttaa sikiöön liiallisen stressihormonien määrän siirtyessä syntymättömään lapseen.

Lapsen terveyttä voi edistää raskauden aikaisen masennuksen tunnistamisella. Lähes joka viides raskaana oleva kokee masennusoireita, julkisen keskustelun keskittyessä toistaiseksi pääasiassa raskauden jälkeiseen masennukseen.

Lähde:
Helsingin Sanomat: Terveysongelmat raskausaikana vaikuttavat sikiöön

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*