Yle: Löytyisikö kuorma-autoille vihreä ratkaisu sähkön sijaan biokaasusta

Akkuteknologia kehittyy koko ajan. Hanna Kalenoja arvioi, että ensi vuosikymmenellä nähdään suuria kehitysaskeleita. Kuva: Pexels

Kuorma-autojen sähköistymistä hidastaa akkujen suuri ja raskas rakenne, sekä korkea hinta. Vaihtoehtoiseksi polttoaineeksi nykyisten fossiilisten polttoaineiden tilalle on pohdittu esimerkiksi metaanikaasua, uutisoi Yle.

”Näkymä on, että raskaassa liikenteessä erityisesti kuorma-autokalustossa on kaasulle isokin tarve pitkälle 2040 vuoteen asti”, kertoo erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen tilastokeskuksesta Ylelle.

Kaupunkialueella sähkö voi olla toimiva vaihtoehto jakeluautoille, kun etäisyydet pysyvät kohtuullisina. Raskaille kuorma-autoille akut eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneitä.

”Sähkö ei tule nopeasti kaikkein raskaimpiin kuorma-autoyhdistelmiin. Fossiilisille dieseleille tarvitaan jo tulevina vuosina vaihtoehtoisia polttoaineita”, täsmentää Kalenoja.

Vaihtoehdoksi pohdittua biokaasua voi valmistaa niin biojätteistä kuin synteettisestikin irrottamalla vedestä vetyä ja lisäämällä siihen hiiltä. Myös öisin syntyvää tuulivoimaa voisi hyödyntää prosessissa. Ongelmia biokaasun käyttöön aiheuttaa liian harva tankkausverkosto.

Liikennebiokaasu on yleisimmin käytössä raskaan kaluston ajoneuvoilla. Esimerkiksi Etelä-Savossa noin 75 prosenttia biokaasusta tankataan raskaan kaluston ajoneuvoihin.

Lähde:

Yle: Suuret, kalliit ja painavat akut hidastavat raskaan liikenteen sähköistymistä – biokaasu voisi olla rekkojen vihreä vaihtoehto

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*