Yle: Kyyjärvellä löydetyn TSE-taudin takia hirvien päitä lähetetään Ruokavirastoon tutkittavaksi

Kaadettujen hirvien päät lähetetään Ruokavirastolle näytteiksi. Kuva: Pexels

Kyyjärvellä ammutusta hirvestä on löytynyt TSE-tautia. Hirven poikkeuksellinen käytös johti siihen, että sen pää toimitettiin tutkittavaksi. Löydöksestä johtuen pohjoisessa Keski-Suomessa usean riistanhoitoyhdistyksen alueella yli vuoden ikäisten hirvien päät tulee lähettää Ruokavirastoon tutkittavaksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Olli Kursula kertoo Ylelle, että tavoitteena on tutkia sata hirven päätä. Kursula arvioi tämän tarkoittavan, että kaikkien kuluvana metsästyskautena kaadettavien aikuisten hirvien päät tulisi saada näytteeksi.

Näytteiden kerääminen koskee ainakin Keski-Suomessa Karstulan–Kyyjärven, Kannonkosken–Kivijärven, Pylkönmäen ja Saarijärven riistanhoitoyhdistyksiä sekä Pohjanmaalla Alajärven, Lehtimäen–Soinin ja Perhon riistanhoitoyhdistyksiä.

Suomesta hirvien TSE-tautia on löydetty aiemmin kaksi kertaa. TSE-tauti on aivorappeuma, jonka tunnetuin muoto on hullun lehmän tauti. Aikaisemmissa tapauksissa on ollut kyse sisäsyntyisestä aivosairaudesta, joka ei tartu eläimeltä toiselle. Hirvien TSE-tapausten ei tiedetä tarttuneen ihmisiin.

Lähde:

Yle: Hirvestä löytyi harvinaista TSE-tautia – Kyyjärvellä tehdyn löydöksen vuoksi hirvien päitä lähetetään taas tutkittavaksi Ruokavirastoon

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*