Nykyään naiset ja miehet käyttävät koti- ja ansiotöihin melkein yhtä paljon aikaa

Ruoan valmistaminen on yleistynyt osaksi miesten ajankäyttöä. Kuva: Pexels

Tilastokeskuksen noin 40 vuotta kattavan ajankäyttötutkimusjulkaisun mukaan miesten ansiotöihin käyttämä aika väheni ja kotitöihin käyttämä aika lisääntyi. Naisten käyttämä aika ansio- ja kotitöihin väheni. Miehet lisäsivät aikaa lastenhoitoon, kun taas naiset vähensivät aikaa ruuanlaitosta, ostoksien teosta ja muusta asioinnista. Koko tutkimus kattaa vuodet 1987-2021. Tuorein tutkimuksen osa kattaa vuodet 2020-2021.

1970-luvun lopulta lähtien naisten ja miesten kokonaistyöaika on lähentynyt toisiaan hiljalleen. Kokonaistyöaikaan kuuluvat koti-ja ansiotyöajat. Julkaisun mukaan naiset käyttävät edelleen enemmän aikaa kotitöihin kuin miehet ja ylemmillä toimihenkilömiehillä oli edelleen pisin kokonaistyöaika etenkin vuosina 2020-2021.

Yle uutisoi ajankäyttötutkimuksesta 10.11.2022. Uutisen mukaan yliaktuaari Juha Haaramo arvioi, että korona-aika on voinut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin.

Puhelimitse haastateltu tutkija Riitta Hanifi kommentoi korona-ajan vaikutusta tutkimukseen lyhyesti. Hanifin mukaan korona-aika vaikutti ajankäyttötutkimuksen tuloksiin yleisestiottaen hyvin laajasti. Hänen mukaansa tutkimuksen keskeinen tulos oli miesten lastenhoidon lisääntyminen, joka on ollut muutenkin nouseva trendi 1980-luvun lopulta alkaen. Miesten lastenhoitoon käyttämän ajan lisääntymisen osittain selittää korona-ajan etätyökäytännöt.

”Kaikkien ollessa etätöissä kotona, ihan käytännön syistä johtuen, jokainen kotona olija myös osallistui aiempaa enemmän kotitöihin”, tutkija täsmentää.

Hanifin mukaan toinen trendi on ollut naisten kotitaloustöihin käyttämän ajan väheneminen. Naisten ruuanlaittoon, ostoksiin ja asiointiin käyttämän ajan väheneminen näkyi koko tutkimuksen tuloksissa. Esimerkiksi naisten kotitaloustöihin käytetty aika on nykyään noin yksi tunti ja 35 minuuttia, kun se 1980-luvulla oli noin kaksi tuntia ja kuusitoista minuuttia.

Lähteet
Tilastokeskus: Naisten ja miesten kokonaistyöaika ensimmäistä kertaa samalla tasolla 2020–2021
Yle: Tilastokeskus: Miehet käyttävät aiempaa enemmän aikaa kotitöihin ja lastenhoitoon

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*