Yle: Hallituksessa mietitään koronapassin käytön laajentamista työpaikoille

Koronapassi löytyy kätevästi älypuhelimesta Kuva: Pixabay

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi hallituksen pohtivan, voisiko koronapassin laittaa käyttöön työpaikoilla. Tämä tarkoittaisi, että ilman passia ei pääsisi töihin. Tarkoituksena passia olisi ensiksi laajentaa sosiaali- ja terveysalalle, koska potilaat ovat usein riskiryhmäläisiä tai muuten sairaita. Sosiaali- ja terveysalalle passi voi tulla käyttöön siis jo pian.

Koronapassin käytön perustelu on soten puolella helpompaa kuin muissa työpaikoissa. Suomessa koronapassin käyttö työpaikoilla ei toimisi yhtä helposti kuin muualla maailmassa, sillä työntekijää suojaavat monet oikeudet. Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoista ja työntekijän yksityisyyden suoja on myös vahva.

”Jos koronapassia ulotettaisiin työpaikoille, se kohtaisi työoikeudellisia ja perustuslaillisia ongelmia väistämättä heti. Työntekijällä on oikeus olla kertomatta terveysasioita työnantajalle”, Karoliina Huovila muistuttaa.

EK:n lakiasianjohtaja Markus Äimälän mukaan vastakkain on kaksi oikeutta, kun mietitään koronapassin käytön laajentamista työpaikoille: oikeus henkeen ja terveyteen, ja oikeus pitää salassa rokotustietoa, eli terveystietoa. Äimälä kuitenkin mainitsee, että oikeus henkeen ja terveyteen on paljon merkittävämpi kuin rokotustiedon salassapito.

Yle: Koronapassin käyttö voi laajentua työpaikoille – katso tästä, voiko vartija käännyttää rokottamattomat pois

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*