Yle: EU:n kieltämää hyönteistorjunta-ainetta löydetty suomalaisista makeisista 

Matriinia käytetään myös lääkeaineena.

Useista suomalaisista makeisista on löydetty EU:n alueella kiellettyä matriinia, joka on elintarvikkeissa käytetty hyönteistorjunta-aine. Suurimmat pitoisuudet löytyvät kotimaisista salmiakki- ja lakritsimakeisista, Yle kertoo.

Lakritsiuutteet sisältävät usein pieniä määriä matriinia. Vaikka lakritsijuuri ei itsessään sisällä ainetta, sen sadonkorjuun yhteydessä sekaan päätyy usein Sophora-kasvia, joka kehittää matriinia luontaisesti hyönteistorjuntakeinonaan.  

Matriinia ei ole EU:ssa virallisesti luokiteltu terveydelle haitalliseksi aineeksi, mutta riskiarvion puuttuessa se on rajoitettujen torjunta-aineiden listalla varmuuden vuoksi. Tästä johtuen, ainetta sisältävät elintarvikkeet on vedettävä valmistajan toimesta pois markkinoilta koko EU:n alueella. Takaisinvedon uhka ei kannusta yrityksiä testaamaan pitoisuuksia itse, eikä suomalaisilla viranomaislaboratorioilla ole menetelmiä matriinin analysoimiseen. 

Vaikka varsinaista EU:n riskiarviontia ei ole vielä tehty, kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan. Pieninä määrinä käytetystä matriinista ei ole todettua haittaa, kertoo ruokaviraston erityisasiantuntija Arja Heinonen. 

Lähde: Yle: Suomessa valmistetuista makeisista löytyi jopa 40-kertainen määrä EU:n kieltämää ainetta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*