Tilastokeskuksen tukimuksen mukaan viiden viime vuoden aikana yhden hengen talouksien määrä on lisääntynyt vuosittain lähes kaikissa ikäryhmissä. Työikäisiä 30–64 -vuotiaita yksinasuvia on jo yli puoli miljoonaa ja he ovat suurin yksinasuvien ikäluokka. Yksinasuminen on yleistynyt erityisesti alle 30-vuotiailla.
Yksinasuvien yhdistyksen mielestä yksinasuvia ei huomioida yhteiskunnassa tarpeeksi, vaan lainsäädäntö ja palvelut on kehitetty parisuhdenormin ympärille. Ylen haastattelussa yhdistyksen puheenjohtaja Raija Eeva kertoo, että se vaikuttaa työasunto- ja kotitalousvähennyksiin, jotka molemmat tukee parisuhteessa elävien kotitalouksia. Yksinasumista ei tulisi nähdä väliaikaisena tilana vaan henkilökohtaisena valintana.
”Ei kenenkään elämä ole väliaikaista, vaan yksin asuva elää täyttä elämää”, Eeva täsmentää Ylelle.
Oululainen Juho Lankila on asunut yksin 15-vuotiaasta lähtien muuttaessaan Rovaniemeltä Ouluun opintojen perässä. Hänelle yksinasuminen on oma valinta, minkä hän perustaa introvertti-luonteeseen sekä omaan musiikkiharrastukseen.
”Korona-aikana yksinäisyys korostui. Yksinasumisessa parasta on oma vapaus ja pahinta vastuu yksin kodin siisteydestä”, Lankila mainitsee.
Lähteet:
Tilastokeskus: Yksinasumisen kasvu hidastui vuonna 2021
Kommentoi