Vihreät ja vasemmisto huolissaan EIT tuomiosta

Vuonna 2015 Suomeen saapui noin 32000 turvapaikanhakijaa. Kuva: Pixabay

Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan ainakin kahta ihmisoikeussopimuksen ydinartiklaa palauttaessaan hengenvaarassa olleen turvapaikanhakijan Irakiin. Kolme viikkoa palautuksen jälkeen mies surmattiin.

Suomen rikkomat artiklat turvaavat jokaiselle oikeuden elämään, kieltävät kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun. Helsingin Sanomien jutussa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) pitää tuomioistuimen päästöstä erittäin painavana ja vakavana, eikä Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa voi tapahtua tällaista.

Hallitus on tekemässä selvitystä, millaisia muutoksia ulkomaalaislakiin ja turvapaikkaprosesseihin on tehty viimeisen neljän vuoden aikana. Selvityksessä arvioidaan lain ja tulkintojen muutokset sekä niiden yhteisvaikutus.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kirjoitti Twitterissä jakamansa uutisen kommenttikentässä:

”Tämä on todella traaginen esimerkki siitä, miksi suunnanmuutos suomalaiseen turvapaikkapolitiikkaan on välttämätön ja se tarvitaan kiireellisesti.”

Myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pitää EIT:n langettavaa päätöstä raskaana Suomelle. Päätös ei kuitenkaan tarkoita, että yksittäinen virkamies olisi rikkonut virkavelvollisuuksiaan.

Yle:n uutisen mukaan Perussuomalaiset leikkaisivat varjobudjetissaan muun muassa maahanmuutosta ja kehitysavusta yhteensä 620 miljoonaa euroa.

Lähteet:

Helsingin Sanomien
Twitter
Yle

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*