Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) synnytysosasto on aloittanut toimintansa uuden sairaalan tiloissa keskiviikkona 6. marraskuuta.
Uudessa sairaalassa on 12 synnytyssalia, 2 sektiosalia, 4 vastaanottohuonetta sekä tarkkailutila. Uusilla tiloilla pystytään varmistamaan, että kiireellisissäkin tapauksissa on ainakin yksi leikkaussali vapaana.
OYSin kätilö Satu Ilves kertoo, että vuosittain synnytyksiä on 2 000–3 000. Parhaimpina vuosina jopa lähes 4 000.
Synnytysosastoja lakkautetaan
Viimeisten vuosien aikana alle tuhannen synnyttäjän synnytysosastoja on lakkautettu ympäri Suomea. Päätöksen lakkauttamisesta on saanut myös Kemin yksikkö.
Vuoden alussa synnytystoiminta Mehiläinen Länsi-Pohjassa lakkaa ja suurin osa synnytyksistä siirtyy Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle. Lapin aluevaltuusto päätti huhtikuussa 2024 lakkauttamisesta osana säästösuunnitelmaa.
Synnytysten lisäksi Mehiläinen Länsi-Pohja lakkauttaa naistentautien ja lastentautien vuodeosastot sekä viikonloppupäivystykset naistentaudeissa ja ortopediassa. Raskauden tutkimukset ja seuranta kuitenkin säilyy Kemissä. Synnytykset jatkuvat Kemissä vuoden 2024 loppuun saakka.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa on varauduttu Kemin yksikön sulkeutumiseen. Kätilö Satu Ilveksen mukaan Oulussa on varauduttu uusiin synnyttäjiin, sillä synnyttäjät saavat itse valita synnytyspaikan. Ilves arvioi, että vuositasolla puhutaan noin 100–200 synnyttäjästä lisää. Hänen mukaansa valmistautuminen on lähinnä tiedostamista, sillä resurssit ovat kunnossa ja henkilöstömäärään sulkeminen ei vaikuta.
Uusi sairaala tarjoaa mahdollisuuksia
Käytössä on uusi ydinsairaala, joka on päivystyksen, teho-osastojen, leikkaussalien sekä synnytysten ja niiden tarvitsemien tukipalveluiden muodostama kokonaisuus.
Oulun sairaalan tilojen keskeinen ongelma ennen uudistusta oli tilanpuute, mikäli synnyttäjiä oli enemmän. Uudessa sairaalassa synnytyssali ja vastasyntyneiden teho-osasto ovat lähellä toisiaan ja mahdollistavat sen, että äitiä voidaan tarvittaessa hoitaa samalla osastolla lapsen kanssa. Lisäksi sairaalassa jokainen huone on perhehuone, eli yöpyminen myös puolisolle mahdollistetaan.
Kätilö Satu Ilves kertoo, että muutto uusiin työtiloihin sujui hyvin, ja että työskentelytilat ovat olleet käytössä vasta muutaman viikon.
”Hommat toimii, vaikka tavarat etsivätkin vielä vähän paikkojaan”, kommentoi Ilves.
Lähteet:
Yle: ”Kun sairaalan synnytykset lopetetaan, katoavatko myös ammattilaiset?”
Kommentoi