Uupuneet ry tarjoaa matalan kynnyksen vertaistukea

Uupumuksen kannattaa hakea rohkeasti apua. Kuva: Pixabay

Huhtikuussa 2020 Oulussa rekisteröity yhdistys Uupuneet ry tarjoaa matalan kynnyksen vertaistukea jaksamiseen. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus on uupumisen ja syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen, työelämässä pysyminen sekä työelämään palaamisen mahdollistaminen.

”Yhdistys on tarkoitettu lähtökohtaisesti kaikille, jotka kokevat elämässään uupumuksen oireita. Emme ole tehneet rajausta yhdistyksessä pelkästään työssäkäyville, vaan tervetulleita toimintaan ovat kaikki, jotka kokevat tarvitsevansa vertaistukea.”, Uupuneet ry:n varapuheenjohtaja Suvi Saarnio linjaa.

Yhdistykselle on selkeä tarve

Yhdistys on otettu hyvin vastaan ja sillä on nykyisellään 55 jäsentä. Mukaan toimintaan pääsee ottamalla yhteyttä uupuneet.fi-sivustolla tai sen muissa sähköisissä kanavissa.

Osa ihmisistä saattaa kokea tai pelätä leimautumista työ- tai harrastusyhteisössään, jolloin uupumuksesta puhuminen erillisessä vertaistukiryhmässä voi olla helpompaa.

Järjestöllä on kaiken ikäisiä jäseniä, eikä uupumus katso sukupuolta tai yhteiskuntaluokkaa. Uupumuksen tunnustaminen tai myöntäminen itselleen ja muille on monille vaikeaa. Siksi mukaan kannustetaan liittymään heti, jos kokee tarvitsevansa apua tai tukea arjen jaksamisessa. Uupumus oireilee usealla tavalla. Esimerkiksi normaalisti mukavaksi koetut asiat ei jaksa kiinnostaa, tai olonsa voi tuntea fyysisesti väsyneeksi.

Moni on siirtynyt korona-epidemian jyllätessä etätöihin, jolloin työn ja vapaa-ajan ero on muuttunut entistä häilyvämmäksi. Töitä saatetaan haalia enemmän kuin oma kantokyky kestää, ja kieltäytyminen tarjotuista lisätöistä on voinut osoittautua liian haasteelliseksi. Tällöin vertaistuki voi olla paikallaan.

Jäsenmaksu on 19 euroa vuodessa ja se kattaa vertaistukitapaamiset livenä ja verkossa. Oulussa järjestön livetapaamiset tapahtuvat Kansankadulta vuokratuissa tiloissa. Nyt korona-aikaan tapaamiset tapahtuvat etäyhteydellä. Mikäli taloudellinen tilanne on huono, joustoa löytyy, joten mukaan pääsee ensimmäisellä kerralla ilmaiseksi ilman jäseneksi liittymistä.

Suunnitelmissa kasvattaa toimintaa mahdollisimman laajalle

Uupuneet ry on voittoa tavoittelematon vapaaehtoistoimintaan perustuva järjestö. Ajatus yhdistyksen perustamisesta lähti Puheenjohtaja Piia Vinkin toiveesta Perustaa Ouluun vertaistukiryhmä, jollaista ei vielä ollut. Ensimmäistä tapaamista mainostettiin Facebookin Puskaradio Oulu -palstalla ja pian sen jälkeen neljän hengen porukka perusti virallisen yhdistyksen, joka tarjoaa nykyisin vertaistukitapaamisia kuukausittain. Jatkossa tavoitteena on kasvattaa yhteisön kokoa ja tarjota apua mahdollisimman monelle uupumuksesta kärsivälle.

Järjestö on lähtenyt liikkeelle Oulusta. Nykyisellään sillä on toimintaa muualla maassa Helsingissä, Kuopiossa ja Lahdessa. Turussa toiminta aloitetaan tammikuussa.

Lähteet:

Uupuneet.fi: https://uupuneet.fi/tietoja/

Kaleva: Moni painii työ­uu­pu­muk­sen kanssa, mutta mistä siihen voi saada apua? Yhden vas­tauk­sen tarjoaa Oulussa alkunsa saanut Uu­pu­neet ry, joka toimii jo eri puo­lil­la maata

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*