Helsingin Sanomat: Vuoden 2028 olympialaisissa nähdään uusi äärimmäistä fyysistä voimaa ja tiimityötä vaativa laji

Coastal-soutu tullaan näkemään lajina Los Angelesin olympialaisissa. Kuva: Unsplash

Kansainvälinen olympiakomitea hyväksyi Coastal-soudun kisoissa mukana olevaksi lajiksi. Coastal-soutu nähdään olympiakilpailuissa ensimmäistä kertaa Los Angelesin olympialaisissa vuonna 2028.

Coastal-soudun joukkue koostuu soutajasta ja veneen käsittelijöistä. Kilpailu alkaa itsessään jo ennen pillin vihellystä, sillä käsittelijät saavat veneen käsiinsä muutama minuutti ennen aloitusta soutajan odottaessa lähtöviivalla.

Vene on puhdistettava hiekasta ja penkki säädettävä soutajalle sopivaksi edellisen kilpailijan jäljiltä. Pillin vihellyksestä soutaja aloittaa 10–50 metriä pitkän sprintin veden ääreen, missä käsittelijät odottavat veneen kanssa. Tämän jälkeen joukkue ohjeistaa käsimerkein selin soutavaa soutajaa kierrettävien poijujen läpi.

Soudun pituus on 500 metriä yhdellä täyskäännöksellä 250 metrin kohdalla. Matka ei kuitenkaan ole vielä ohi rantaan päästyä, sillä soutajan on vielä juostava takaisin lähtöpisteeseen, jossa maali sijaitsee.

Suoritus ammattilaistasolla kestää noin kolme minuuttia, mutta se on fyysisesti äärimmäisen raskas suoritus koko joukkueelle. Koko kilpailu aika-ajoista finaaleihin suoritetaan yhdessä päivässä. Myös kilpailupäivän aika, sää ja vuorovesi voivat muuttaa suoritusta huomattavasti.

Lähteet:

Helsingin Sanomat: Olympialaisiin hyväksyttiin laji, josta harva on kuullut

World rowing: rowing makes olympic history with the inclusion of ”beach sprints” at the Los Angeles 2028 olympic games

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*