HS: Suomessa laajasti esiintyvät kemikaalit ovat haitallisia pölyttäjille

Kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä Suomen luonnolle. Kuva: Pixabay

Tuore väitöstutkimus kertoo torjunta-aineiden pitoisuudesta Suomen maataloudessa. Väitöstyön tekijä, maa- ja metsätaloustieteen maisteri Lotta Kaila kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa torjunta-aineiden negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön ja hyötyeliöihin.

Kailan väitöksen mukaan torjunta-aineista kärsivät etenkin pölyttäjät, joita nykyinen lainsäädäntö ei suojele riittävän hyvin. Pölyttävät hyönteiset, kuten kimalaiset, ovat äärimmäisen tärkeitä ruoantuotannolle, sillä ne varmistavat monen viljelykasvin sadon. Pölyttäjäkantojen heikkeneminen aiheuttaa huolta maailmanlaajuisesti.

Tutkimuksessa selvitettiin torjunta-aineiden vaikutuksia kimalaisten värioppimiseen ja muistiin. Peltojen laidoille sijoitetuista pesistä löydettiin useita torjunta-aineita, joista eniten tiaklopridia, joka suurina pitoisuuksina on kimalaisille tappavaa. 

Laboratoriotutkimusten mukaan tiaklopridia voi löytyä niin paljon, että se heikentää kimalaisten kykyä oppia värejä. Tästä Kaila on huolissaan, sillä se johtaa kimalaisten ruoanhankintakyvyn heikkenemiseen. Hänen mielestään lajien suojelemiseksi tulisi Suomeen perustaa uusi ympäristöjäämien seurantaohjelma.

Lähde: Suomessa käytetään niin paljon kemikaaleja, että ne voivat vaarantaa jo ruuan­tuotannon

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*