Urakehitys vetää tietotekniikan osaajia Helsinkiin

Pohjois-Suomi antaa hyvät valmiudet tietotekniikan osaajille. Kuva: Pixabay

Helsingin työmarkkinat houkuttelevat nuoria tietotekniikan osaajia nopeiden etenemismahdollisuuksien takia. Yhteydenottoja ja haastattelukutsuja tulee muutama kuukaudessa pääkaupunkiseudulla töitä hakeville. Vinkka News haastatteli kolmea parikymppistä tietotekniikan osaajia ja kysyi heidän mielipiteitään. 

Osaajista huutava pula 

Kajaanista Helsinkiin muuttanut Juho Ylisiurua työskentelee ohjelmistokehittäjänä. Rekrytoija otti häneen yhteyttä LinkedIn palvelun kautta ja pyysi haastatteluun.  

”Ohjelmointipuolella on tällä hetkellä huutava pula osaajista. Nykyisessä yrityksessä olen saanut nopeasti uusia vastuutehtäviä”, Ylisiurua kertoo. 

Työpaikan saaminen Helsingistä oli helppoa ja houkuttelevaa Kajaanissa vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen. Ylisiurua on kotiutunut Helsinkiin nopeasti ja pitää alueen kulttuurista.  

Pohjoiseen Ylisiurua ei haaveile takaisin. Palkkatason nousu ei ole suoranainen syy muuttoon, mutta se on mukava lisä pääkaupunkiseudulla. Avain nopeaan menestykseen on Ylisiuruan mukaan Helsingissä.  

”Kyllä Oulussa tai Tampereella pärjää tällä alalla, mutta nopeammin täällä Helsingissä on edennyt uralla. Palkka nousi uudessa työssä ja elintaso siinä samalla. Nykyisin minulla on tosi kiva kämppä, toisin kuin Kajaanissa”, Ylisiurua summaa. 

Oulusta ei löytynyt töitä 

Oulusta kotoisin oleva Tuomas Salmu on tällä hetkellä töissä Sampo Oyj:llä Helsingissä.  

”Rekrytoija lähestyi minua LinkedIn palvelun kautta ja pyysi ensin puhelinhaastattelua ja kävimme sen jälkeen myös kasvokkain haastattelun. Tämän jälkeen hän esitteli minut Sampo Oyj:lle ja sain paikan”, Salmu kertoo. 

Oulussa tietotekniikan alan työpaikan löytäminen oli hankalaa, koska paikkoja oli vähän tarjolla ja osaamista vaadittiin paljon enemmän kuin Helsingissä. Nuoret voivat menestyä Salmun mukaan pohjoisessa, mutta se vaatii enemmän ponnisteluja.  

”Koen, että Helsingissä osaamistani arvostetaan paljon enemmän ja vaatimustaso on huomattavasti matalampi kuin pohjoisessa. Täällä töitä riittää. Olen saanut seitsemän kuukauden aikana 14 haastattelukutsua rekrytoijilta.” 

Pelkästään parempi palkka ei houkuta muuttamaan vaan paremmat mahdollisuudet menestykseen. 

”Palkka on vähän kaksipiippuinen juttu. Myös kustannukset ovat nousseet, mutta olen ihan tyytyväinen nykyiseen palkkatasooni. Enemmän kiehtoo uralla eteneminen”, Salmu lopettaa. 

Ulkomailla myös mahdollisuuksia 

Opiskeluaikojen verkostojen kautta työpaikkansa saanut Aleksi Holappa toteuttaa verkkopalveluita asiakkaille oululaisessa yrityksessä. Hän on pohtinut muuttoa Helsinkiin, mutta on päättänyt toistaiseksi jäädä Ouluun.  

”Muuttoajatuksiin on ajanut Helsingin tarjoamat mahdollisuudet ohjelmistokehittäjille. Palkan tulisi olla kiinteiden kulujen jälkeen sama kuin Oulussa. Jos päämääräni olisi edistää uraani kunnolla tulevaisuudessa, muuttaisin todennäköisesti ulkomaille”, Holappa miettii. 

Yleisesti tietotekniikan työpaikkatilanne Pohjois-Suomessa on Holapan mukaan hyvä, mutta uransa alussa olevat hakijat saattavat jäädä jalkoihin työkokemuksen ja vaaditun tietotaidon puutteen takia.  

”Yritysten pääasiallinen bisnes vaikuttaa siihen palkataanko henkilöä vai ei. Vasta aloittajan palkkaaminen vaatii panostusta myös yritykseltä esimerkiksi ohjeistukseen ja tukemiseen uran alkutaipaleella. Osaavalle henkilölle löytyy aina töitä”, Holappa uskoo. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*