Trumpin presidenttikaudelle synkkiä pilviä

Donald Trump on tällä hetkellä Yhdysvaltain presidentti. Kuva: Pixabay

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia vastaan on nostettu virkarikossyyte. Tämä tarkoittaa, että suurin osa edustajainhuoneesta haluaa panna Yhdysvaltain presidentin viralta. Syytekohtia ovat vallan väärinkäyttö ja kongressin tutkinnan vaikeuttaminen.

Vallan väärinkäyttönä pidetään Trumpin painostusta Ukrainaa kohtaan saadakseen hyötyä ensi vuoden presidentinvaaleihin. Trump pyysi Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Joe Bidenistä, joka pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Trump ei suostunut tutkinnan kuultavaksi ja Valkoinen talo kielsi useiden kuultavaksi kutsuttujen todistamisen. Tämä katsotaan tutkinnan vaikeuttamiseksi.

Edustajainhuoneessa melkein kaikki demokraatit äänestivät syytteen puolesta ja republikaanit vastaan. Yksi demokraatti on avoimesti siirtynyt republikaaneihin vastustamalla virkarikossyytettä.

Oikeuskäsittely senaatissa alkaa tammikuun alkupuolella. Todennäköisesti republikaanien hallitsemassa senaatissa Trump tullaan vapauttamaan kaikista syytteistä. Joka tapauksessa syytteillä voi olla vaikutusta presidentin maineeseen ja kohu muistettaneen pitkään.

Trump on tuominnut itseensä kohdistuvat syytteet ja kommentoinut asiaa seuraavasti: ”En ole huolissani. Et tee mitään väärää ja saat virkarikossyytteen. Mutta tiedätkö mitä he (demokraatit) ovat tehneet? He ovat halventaneet virkasyyteprosessin.”

Aikaisemmin Yhdysvaltain presidenteistä virkarikossyytteeseen ovat joutuneet Andrew Johnson vuonna 1868 sekä Bill Clinton 1998.

Lähteet:

Trump Impeached for Abuse of Power and Obstruction of Congress
Kirjeenvaihtajan analyysi: Historiallinen virkarikossyyte jää tahraamaan Trumpin perintöä iäksi, vaikka senaatti ei häntä viralta panekaan
Tämä Donald Trumpin virkarikostutkinnasta tiedetään

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*