Merikosken voimalaitoksen vesi virtaa kolealla pakkassäällä. Se ohittaa Toivoniemen suojellut Alvar Aallon suunnittelemat kerrostalot ja laskeutuu Hartaanselänrannalle. Alue on etenkin näin talvisaikaan tyhjillään, lukuunottamatta paria koiranulkoiluttajaa ja kalastajaa.
Tälle alueelle suunnitellaan asuntojen rakentamista 2300 asukkaalle.
Oulun kaupunki, Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA järjestivät Hartaanselänrannan ideakilpailun. Kilpailun tavoitteena oli toteuttaa toteuttamiskelpoinen kokonaiskonsepti, joka pohjaa tulevia suunnitelmia.
Kilpailun voittajaksi valikoitui ehdotus nimeltä Hoijakka.
Hoijakka myy visiota tulevaisuuden Oulusta. Siihen kuuluu urbaani mökkielämä ja aikuisten ihmisten kimppakämpät. Luonto on mahdutettu asuinalueiden yhteyteen ja esimerkiksi lepakot saavat yöpymispaikakseen saunatilan ullakon.
Hoijakan suunnitelmaa ohjaavat nykyajan arvot
Oulun kaupungin ilmastotavoitteet pyritään ottamaan huomioon rakentamisessa. Tämä näkyisi muun muassa uusiutuvan energian ja kaupunkiviljelyn lisäämisessä.
Oulun tavoite päästä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 näkyy myös Hartaanselänrannan suunnitelmissa.
Mutta miten käy Tuiran ja Toppilan rajalla sijaitsevalle vanhalle kaupunginvarikolle? Hoijakan suunnitelman mukaan se muuttuisi pähiseväksi kaupunkikulttuurin keskukseksi.
Asuinaluetta markkinoidaan laajalle kohdeyleisölle
Hartaanselänrantaa brändätään niin uudisperheille, opiskelijoille kuin ukkiskämppiksillekin. Ihmiset voivat asua samalla alueella vauvasta vaariin.
Hoijakan esityslista on täynnä mainoskuvia. Aurinkoista viherkattoa ja siellä asustavaa mehiläistarhaa on kuitenkin hankala kuvitella vielä tässä vaiheessa.
Kommentoi