Turvallisuusalalla riittää töitä korona-aikanakin – pandemia muokannut työtehtäviä

Turvallisuusala on selviytynyt hyvin koronakurimuksesta. Kuva: Pixabay

Maailmaa jo liki vuoden riepotellut COVID-19-virus on vaikuttanut Palvelualojen ammattiliiton alaisiin aloihin hurjasti. Eniten vallitsevasta maailmantilanteesta ovat kärsineet matkailu- sekä ravintola-alojen yritykset.

Sen sijaan PAMiin kuuluva turvallisuusala on viime vuosien aikana kasvattanut avoimien työpaikkojen määriä ja siten tarjonnut yhä enemmän töitä.

Turvallisuusalalla on tällä hetkellä työntekijän markkinat. Vuonna 2019 avoimia vartijan työpaikkoja oli keskimäärin hieman alle 800 kuukaudessa ja työttömiä työnhakijoita vain vähän enemmän. Lähes jokaista vartijan virkaa kohti on markkinoilla yksi työntekijä.
Turvallisuusalalla on tällä hetkellä työntekijän markkinat. Vuonna 2019 avoimia vartijan työpaikkoja oli keskimäärin hieman alle 800 kuukaudessa ja työttömiä työnhakijoita vain vähän enemmän. Lähes jokaista vartijan virkaa kohti on markkinoilla yksi työntekijä. Lähteet: PAM, Tilastokeskus. Grafiikka: Iines Vikiö.

PAMin sopimusasiantuntija Marko Lindfors on optimistinen tulevaisuuden suhteen. Hän kertoo, että turvallisuusalalla koronan vaikutukset ovat näkyneet, mutta kaoottisimmilta skenaarioilta on vältytty.

“Lomautuksia on tullut, irtisanomismääriä miellä PAMissa ei ole tarkkaan tiedossa. Yritykset ovat erittäin tehokkaasti löytäneet uusia ja joustavia työtehtäviä. Esimerkiksi aulapalvelussa työskentelevän vartijan kohde on voinut vaihtua valvomoksi.”

Tehtävien muutokset ovat mahdollistaneet töissä pysymisen.

PAM-konkurssit. Myös turvallisuusalalla on jätetty konkurssihakemuksia. Lähde: Tilastokeskus.
PAM-konkurssit. Myös turvallisuusalalla on jätetty konkurssihakemuksia. Lähde: Tilastokeskus.

Huhtikuusta saakka, kun korona oli Suomessa hurjimmillaan, myös turvallisuusalalla on nähty konkurssihakemuksia kuukausittain. PAMissa ollaan kuitenkin erittäin tyytyväisiä, että hakemuksia on tullut vain vähän.

“Kun esimerkiksi konsertteja tai festivaaleja ei ole ollut, järjestyksenvalvonta ja vartiointi ovat kärsineet. Toiseksi voisi mainita lentokenttäolosuhteet: kun ei ole matkustajia, niin lentokentällä ei tarvitse esimerkiksi turvatarkastajia tai valvojia normaalia määrää”, Lindfors pyörittelee.

Turvallisuusalan tulevaisuuden suhteen Lindfors on levollisin mielin. Hän tiedostaa, että mikäli vallitseva maailmantilanne säilyy pitkään, voivat seuraamukset olla kohtalokkaammat. Tällä hetkellä tilanne on stabiili.

“Suomen eteläosissa on käsittääkseni koko ajan tarve vartijoille. Vartijat ja järjestyksenvalvojat ovat kuitenkin ammattitaitoista ja koulutettua porukkaa.”

Syyskuussa 2019 Keski-Suomen-, Pirkanmaa-, Satakunnan-, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa oli pula vartijoista. Ainoastaan Pohjois-Karjalassa alalla oli ylitarjontaa. Muualla Suomessa markkinat olivat tasapainossa. Lähteet: PAM, Tilastokeskus
Syyskuussa 2019 Keski-Suomen-, Pirkanmaa-, Satakunnan-, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa oli pula vartijoista. Ainoastaan Pohjois-Karjalassa alalla oli ylitarjontaa. Muualla Suomessa markkinat olivat tasapainossa. Lähteet: PAM, Tilastokeskus.

Pienyritysten tulevaisuus hämärän peitossa

Turvallisuusalan pienyrittäjän, kaustislaisen Vartiointipalvelu R. Mikkolan perustaja Roy Mikkola kertoo, miten koronavirus on vaikuttanut hänen yhtiötoimintaansa.

“Yrityksen toimintaan ei ainakaan tällä hetkellä kovin konkreettisesti, työtehtäviin kylläkin.”

Työtehtävissä ollaan vanhaa normaalia selvästi hygieenisempiä ja tarkempia.

“Kohteista, joissa vartijan pitää käydä, tulee tarkat ohjeet, kuinka toimitaan.”

Pandemia on vaikuttanut myös asiakkaisiin: muutama asiakas on joutunut karsimaan ylimääräisiä kuluja, mikä tarkoittaa vartioinnin lopettamista.

“Pari asiakasta on lopettanut vartioinnin ostamisen, kun ei ole yksinkertaisesti ollut enää varoja”, Mikkola harmittelee.

Mikäli tilanne kääntyy negatiivisempaan suuntaan, Mikkolan täytyy miettiä myös oman yritystoimintansa kannalta kulujen karsimista. Suurin yksittäinen tekijä olisi oman työpanoksen lisääminen.

“Pahimmassa tapauksessa niin. Fakta kuitenkin on, että henkilöstökulut ovat yrityksen suurin kuluerä.”

Mikkolan vartiointipalvelulla piirivartijana työskentelevän Niko Koiviston mukaan työtehtävät eivät ole juuri aiemmasta poikenneet.

“Kumihanskat ja kasvosuojat ovat tulleet rutiinikäytännöksi. Hygienia ja tarkkuus yleisesti isossa roolissa.”

Pienyrityksessä työskentely on tuonut haasteita myös Koiviston arkeen.

“Kun on vain muutama työntekijä, niin kyllä sitä väkisinkin miettii vapaa-ajalla liikkumista. Jos sairastuu, muiden työpanoksesta tulee todella iso.”

Tulevaisuutta yrityksen pitkäaikainen työntekijä ei murehdi liikoja.

“Jos johdon täytyy tehdä säästötoimenpiteitä, sitten täytyy. Nyt tilanne on kuitenkin hyvä.”

Lähteet:

Turvallisuusala on kasvanut ja tarjonnut töitä.

Palvelualat ja PAM korona-aikana – kevät ja kesä 2020.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*