Kansalaisten nettiadressipalvelussa kansalaisaloite.fi on julkaistu 27.6.2019 aloite, joka kerää allekirjoituksia ammattikalastajien merilohenpyynnin rajoittamista varten. Adressi vaatii EU-asetuksen muuttamista siten, että Tornionjokeen varmistetaan riittävä määrä nousulohta, ennen kuin ammattikalastusta voidaan sallia merialueilla.
Vertailtaessa Kattilakosken lohilaskuria suhteessa ammattikalastajien kalastusmääriin on todettavissa, että kalojen määrä on suoraan verrannollinen ammattikalastajien kalakantoihin. Kalastettaessa vähemmän nousulohta joessa on enemmän.
Suuret lohimäärät ovat kuitenkin aiheuttaneet ongelmia Tornionjoessa. Tutkittaessa joen kalakuolemia, on suurin osa kaloista kuollut ihohaavojen vuoksi. Tämän arvioidaan johtuneen ahtaista elinolosuhteista.
Vuonna 2019 Tornionjokeen nousi 65 000 lohta, joka on riittävä määrä terveen kalakannan säilymiseksi. Kuitenkin EU-alueilla kalastettiin 45 % yli kestävän kehityksen rajan.
Tämä merkittävä huomio kertoo salakalastuksen olevan ongelma EU-alueilla. Suurin ongelma on Puolassa valvonnan riittämättömyys. Kalastajat raportoivat saaliinsa väärin, eli merkitsevät lohet vähempiarvoiseksi kalaksi, joka väärentää kiintiötilastoja.
“Kaikki Itämeren EU-jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat sitä mieltä, että ongelmaan tulee ensisijaisesti puuttua valvonnan ja laitonta kalastusta harjoittavien rankaisemisen kautta. Pelkkä kalastuskiintiöiden pienentäminen vähentäisi käytännössä vain lohta laillisesti kalastavien kalastajien pyyntiä, ei laitonta lohenkalastusta”, kalastusneuvos Risto Lampinen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo Helsingin Sanomille.
Vapaa-ajan kalastuksen ollessa suhteellisen pientä, ei sen rajoittaminen vaikuttaisi kalakantaan merkittävästi. Tämä edellyttää, että vapaa-ajan kalastajat kalastavat kestävän kehityksen suositusten mukaan.
Totta vai tarua? Tarua.
Ammattikalastusta rajoittamalla ei saada Tornionjoesta Euroopan parasta lohijokea. Pyyntiä rajoittamalla joki saadaan pysymään elinvoimaisena ja Itämeren parhaana lohijokena sekä lohikanta terveenä.
Aiheesta lisää:
Ruokavirasto: Tornionjoen lohikuolemat
Ely-keskus: Kalastusta Tornionjoella
Kommentoi