Termit sekaisin eutanasiakeskustelussa

Eutanasia herättää paljon keskustelua. Kuva: Oona Häikiö.

Eutanasian laillistamiseen tähtäävä kansalaisaloite on vireillä taas. Jo lähes neljäkymmentätuhatta ääntä keränneen kansalaisaloitteen takana ovat tällä kertaa entinen vasemmistopoliitikko Esko Seppänen, sekä entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.).

Aloitteen kannattajat haluavat eutanasian toteutuvaksi tilanteessa, jossa potilaalla on sietämättömiä kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla lievittää. Olennaista eutanasian toteutumisessa on potilaan täysi-ikäisyys, oikeustoimikelpoisuus sekä oma toistuvasti ilmaistu tahto. Lisäksi potilaan tulee sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia, jolloin kuolema toteutuisi lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin.

Lääketieteellisen etiikan dosentti Pekka Louhiala kertoo, että lakialoitteen toteutumisessa on vielä mutkia matkassa, sillä eutanasiasta puhuttaessa termit menevät usein sekaisin.

”Usein eutanasiaa pyydetään tilanteissa, joissa se ei ole missään nimessä mahdollista tai edes vastaa eutanasian määritelmää. Oikeustoimikelpoisuuden vaatiminen rajaa pois esimerkiksi koomapotilaat, pienet lapset sekä useat todella iäkkäät potilaat.”

Tietyt haasteensa eutanasian toteutumiseen tuo myös suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän erilaisuus verrattuna esimerkiksi Hollantiin, missä eutanasia on laillista. Siellä perheillä on usein oma vakiolääkäri, joka hoitaa henkilöitä koko heidän elämänsä ajan.

Lisäksi lakialoitteen valmistumista hidastaa lääkäreiden kanta. Vaikka jo noin puolet lääkäreistä on valmiita hyväksymään eutanasian, vuonna 2014 tehdyn kyselyn mukaan vain kymmenen prosenttia heistä olisi valmis toimenpiteitä toteuttamaan. Sekä Suomen lääkäriliiton että maailman lääkäriliiton kanta eutanasiaan on edelleen kielteinen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*