Pelikonsolien kilpavarustelu kiihtyy

Uusi Playstation 4 Pro saapui kauppoihin kaksi viikkoa sitten. (Kuva: Sony Europe Limited)

Viihde-elektroniikkavalmistaja Sony julkaisi uuden Playstation 4 Pro -pelikonsolin pari viikkoa sitten. Sony kuvailee Playstation-sivustollaan uutta konsolia muun muassa maailman tehokkaimmaksi pelikonsoliksi markkinoiden muihin pelikonsoleihin verrattuna.

Suurin hyöty riippuu televisiosta

Alkuperäinen 2013 julkaistu Playstation 4 toistaa pelejä parhaimmillaan Full HD -täysteräväpiirrolla. Uuden Pro-mallin luvataan yltävän Full HD -resoluutiota neljä kertaa tarkempaan 4K-teräväpiirtoon.

Krista Paaso on kaupungilla ostamassa uutta pelattavaa. Hänkin on kuullut uudesta Playstation 4 Pro-mallista, muttei koe tarvitsevansa uutta konsolia, sillä hänellä ei ole 4K-televisiota.

”Yksi kaveri miettii ostoa, mutta hänellä tosin on 4K-televisio”, Krista kertoo. ”Itse pärjään alkuperäisellä konsolilla”, hän jatkaa.

Niko Miettinen Oulun Pelimies-liikkeestä toteaa, että uudesta konsolista hyötyvät eniten 4K-television omistajat.

”Käytännössä 4K-telkkari täytyy olla”, Miettinen toteaa.

Miettinen nostaa esiin myös Pro-konsolin tehokkaamman suorituskyvyn sekä HDR-tekniikan, joka parantaa kuvan kontrastia ja värejä. Uusi Pro-konsoli toimii myös tavallisten teräväpiirtotelevisioiden kanssa, joten videopeliharrastajat voivat nauttia ainakin pelien parantuneesta kuvataajuudesta ja sulavammasta liikkeestä.

Kaverit ja erilaiset sisällöt vaikuttavat konsolivalintaan

Nettipelaamisen suosion noustessa pelaajat valitsevat pelikonsolinsa usein ystävien konsoleiden mukaan.

”Jos pelaa paljon netissä, kaverien konsolit määräävät usein hankinnat”, Miettinen kertoo.

Pelikonsolivalmistajat kilpailevat myös sisällössä ja palveluissa. Pelikehittäjät ja studiot voivat julkaista tuotteensa yhteistyössä yksinoikeudella tietylle pelikonsolille, vaikka pääsääntöisesti tuotteita ja sisältöjä suunnitellaan tasapuolisesti kaikille konsoleille.

Miettisen mukaan kilpailevien pelikonsolien yksinoikeuspelit vetävät kuluttajia puoleensa, vaikka esimerkiksi pelikonsoleiden tilaaja- ja jäsenpalvelut olisivat samanlaisia.

Kilpailija vastaa haasteeseen omilla ehdoillaan

Sony ei ole ainoa elektroniikkajätti, joka päivittää konsoleitaan. Sonyn kanssa etenkin pelikonsolimarkkinoilla mittelevä Microsoft julkaisi päivitetyn konsolimallinsa viime elokuussa. Microsoftin Xbox One S -konsoli tarjoaa HDR-tekniikkaa sekä suurempaa muistia alkuperäiseen 2013 julkaistuun Xbox One -konsoliin verrattuna.

Playstation 4 Pro säilyttää kuitenkin etumatkansa 4K-pelaamisella, sillä Microsoftin huippukonsoli skaalaa ja sovittaa pelien näytöntarkkuuden ylöspäin. Microsoft korostaakin konsolin Blu-ray -elokuvien sekä suoratoiston 4K-tukea.

”Vertailuissa PS4 on ollut Xbox Onea hieman tehokkaampi, ja grafiikka on ollut parempaa”, Miettinen kertoo.

Miettinen arvelee, että Microsoftin varovaisesti vihjailema Project Scorpio -konspetinimellä kulkeva konsoli tulee vastamaan Sonyn haasteeseen. Microsoftin virallisen Xbox-sivuston mukaan huhuttu konsoli tulisi markkinoille jouluna 2017, ja konsoli tarjoaisi aitoa 4K-pelaamista.

Anssi Kylmänen Oulun Pelimies-liikkeestä tarkentaa, että Xbox haastaa Playstationin nimenoman käyttäjäkokemuksessa ja palveluissa, vaikkei välttämättä kilpailekaan tasavertaisesti tekniikassa. Xbox One ja One S -konsolit toimivat pelaamisen ohella monipuolisina viihdejärjestelminä tarjoten lukuisia suoratoistopalveluita ja sovelluksia.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*