Tekoäly ennustaa valeuutisten levittäjät Twitterissä

Twitteriä käyttää päivittäin moni ihminen ympäri maailman. Kuva: Pixabay.

Sheffieldin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen tutkijat ovat kehittäneet tekoälyn, joka voi ennustaa kuka viestipalvelu Twitterin käyttäjistä levittää valeuutisia ja väärää tietoa. Tutkimusta johtivat tutkija Yida Mu ja tohtori Nikos Aletras, kertoo Helsingin Sanomat.

Tutkijoiden aineiston perustana oli yli miljoona julkista englanninkielistä twiittiä yli kuudelta tuhannelta eri käyttäjältä.  Nämä käyttäjät jakautuivat kahtia niin, että osa jakoi vain luotettavien uutislähteiden juttuja, kun toinen puoli taas jakoi juttuja epäluotettavista lähteistä. Lopulta tekoäly pystyi ennustamaan epäluotettavien lähteiden sisällönjakajan lähes 80 prosenttisesti.

Kävi myös ilmi, että eri lähteiden twiittien jakajat käyttivät keskenään erilaista englantia. Muun muassa epäkohtelias kieli ja tietyt sanat, kuten ”liberaali”, ”hallitus” ja ”media”, kielivät twiittaajan lähteiden epäluotettavuudesta. Luotettavien lähteiden käyttäjä taas twiittasi enemmän omasta elämästään.

Sosiaalisella medialla suuri vaikutus ihmisiin

Tohtori Nikos Aletras kertoo Tech Xplorelle, että sosiaalisesta mediasta on tullut yksi suosituimmista paikoista etsiä tietoa lähellä ja kaukana tapahtuvista asioista. Samalla siitä on kuitenkin tullut myös otollisin paikka disinformaation leviämiselle.

Aletras sanoo, että tällä on suuri vaikutus yhteiskuntaan ja se voi vaikuttaa myös ihmisten arviointikykyyn heitä ympäröivää maailmaa kohtaan.

Kriittisyys kannattaa muistaa

Päivittäin Twitteriä käyttävä Ella Liimatainen kertoo kohtaavansa valeuutisia ja väärää tietoa Twitterissä aina silloin tällöin.  Hänen mielestään uusi tekoäly vaikuttaa hyvältä.

”Tekoäly ja sen monet mahdollisuudet eivät ole itselleni kovin tuttuja, mutta valeuutisia levittävien tyyppien tunnistaminen sen avulla kuulostaa lähtökohtaisesti hyvältä jutulta”, Liimatainen kertoo.

Hän kuitenkin lisää, että oma kriittisyys ja harkintakyky kannattaa muistaa.

”Aina tosin pitää myös itse olla kriittinen sen sisällön suhteen, jota kuluttaa ja kuinka siihen reagoi. Eli tuskin tällaista inhimillistä arviointia tekoäly pystyy täysin korvaamaan.”

Varoitus väärästä tiedosta

Liimataisen mukaan Twitterissä tulee ilmoitus sellaisten twiittien kohdalle, jotka saattavat levittää väärää tai harhaanjohtavaa tietoa. Hänen mielestään juuri sellaiset ominaisuudet, jotka pyrkivät estämään valeuutisten ja väärän tiedon leviämisen sosiaalisessa mediassa, ovat tärkeitä.

”Niin kutsuttu tieto liikkuu nopeasti ja harvalla on kärsivällisyyttä ja aikaa ottaa perusteellisesti selvää uutisen tai twiitin alkuperästä”, Liimatainen kertoo.

Lähteet:

Helsingin Sanomat: Tekoäly voi ennustaa, kuka levittää valeuutisia englanniksi Twitterissä

Tech Xplore: AI can predict Twitter users likely to spread disinformation before they do it

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*