”Taikasienistä” mahdollinen uraauurtava hoitokeino masennukseen

Suippumadonlakki eli silokki on yksi psilosybiinisienilajeista. (Kuva: Pixabay)

Amerikkalaisessa Johns Hopkins-yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan jo yhdellä annoksella psilosybiinia oli huomattava vaikutus masennusoireiden lievittämiseen.

Koehenkilöiksi valittiin 24 vaikean masennuksen oireista arviolta kaksi vuotta kärsinyttä potilasta. Tulosten mukaan kaksi annosta psilosybiinia psykoterapian ohella helpottivat nopeasti masennusoireilua, sekä lievittivät ahdistusta ja kuolemanpelkoa. Potilaissa huomattiin myös kohonnutta optimistisuuden ja merkityksellisyyden tunnetta.

Psilosybiini on eräiden luonnossa esiintyvien, ”taikasieninäkin” tunnettujen sienien psykedeelinen alkaloidi, jota tutkittiin masennuksen hoidossa ensimmäisiä kertoja jo 1950-luvulla. Tutkimukset pantiin jäihin useaksi vuosikymmeneksi, mutta viime aikoina se on herättänyt uudelleen tutkijoiden kiinnostuksen. Myös Ruotsin Karoliininen instituutti on käynnistänyt oman tutkimuksensa psilosybiinin vaikutuksista masennuksen hoitoon.

Kummankin tutkimuslaitoksen tulokset puhuvat nopeammista ja pitkäkestoisimmista myönteisistä vaikutuksista kuin mitä masennuslääkkeillä on toistaiseksi saavutettu, mutta tutkimukset ovat vielä kesken.

Psilosybiini, kuten Psilosybe-sienet, on luokiteltu Suomessa huumausaineeksi.

Lähteet:

HS – Tutkimus: Jo kaksi annosta psilosybiiniä lievittää vaikean masennuksen oireita

HS – Ruotsi ryhtyy tutkimaan psykedeelejä masennuksen hoidossa: tulokset voivat olla käänteen­tekeviä

Psychedelic mushrooms for depression: Controlled trip could change things

Wikipedia – Psilosybiini

Johns Hopkins Medicine – Griffiths psilocybin

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*