Suomalaiset harrastavat vähemmän seksiä kuin ennen – onko syy älypuhelimissa?

Älypuhelimien käyttö parisuhteessa voi aiheuttaa ongelmia. Kuva: Pixabay.

Läheisyys suomalaisissa parisuhteissa on vähentynyt ja älypuhelimien lisääntyneellä suosiolla uskotaan olevan osuutta asiaan. Ongelmia ei tuota pelkästään lasten riippuvuus luureihinsa, vaan myös vanhempien keskuudessa ja erityisesti parisuhteissa lisääntynyt älylaitteiden käyttö huolestuttaa.

Teknologian edistyminen on yleisesti ottaen hyvä asia. Parisuhteen kannalta tilanne on kuitenkin toinen. Helsingin Sanomien lukijakyselyyn vastanneista yli puolet on sitä mieltä, että mobiililaitteet ovat vähentäneet yhteistä aikaa kumppanin kanssa. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että noin puolella vastanneista myös seksi oli vähentynyt. Alle puolet kertoivat puhelimen käytön aiheuttavan riitoja ja joillakin pareilla oli puhelimen käyttöön erityisiä sääntöjä. Monet kokevat puhelimen vievän kumppaninsa huomion. Sosiaalinen media koukuttaa ja sovellukset pitävät käyttäjänsä viihdytettyinä pitkään.

Syntyvyys laskee älypuhelinten lisääntyessä 

Suomessa syntyvyysluvut eivät ole olleet viime aikoina järin hohdokasta luettavaa, eikä älypuhelimien lisääntynyt suosio ainakaan helpota asiaa. Tilastokeskuksen hedelmällisyystilastojen mukaan syntyvyys lähti Suomessa laskuun samaan aikaan älypuhelimien lisääntymisen kanssa. Viime vuonna jo 77 prosentilla oli käytössään älypuhelin ja samana vuonna syntyvyys laski kaikkien aikojen alhaisimmaksi. Kyseessä ei ole suora syy-seuraussuhde, mutta yhteys on olemassa. Parisuhteita kyllä solmitaan entiseen tapaan, mutta läheisyys on jäänyt selvästi vähemmälle.

Teknologia häiritsee romantiikkaa

Iltalehti uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan älypuhelimen käyttö saattaa helpottaa arkea ja yhteydenpitoa, mutta toisaalta se voidaan kokea romanttisessa suhteessa häiritseväksi kolmanneksi pyöräksi. Teknologian antaessa jatkuvasti häiritä yhdessäoloa, kumppanille tulee helposti tunne siitä ettei häntä arvosteta. Lyhytkin älypuhelimeen vilkaisu kesken romanttisen hetken voi pilata paljon.

Sovelluksista on myös hyötyä

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija Hanna Pakanen ei koe älypuhelimen aiheuttavan ongelmia parisuhteessaan.

”Meillä on parisuhteessa eräänlainen hiljainen sopimus siitä, milloin puhelinta räplätään ja milloin ei. Kun ollaan lähekkäin niin puhelin jää pois”, Hanna kiteyttää.

Hän on huomannut älypuhelimen olevan joskus jopa hyödyksi parisuhteen kannalta.

”Esimerkiksi snäpissä voi helposti vaatia kumppania antamaan huomiota kun siihen on tarve”, kertoo Pakanen.

Väestöliitto ohjeistaa, että parisuhteessa läheisyys, intiimiys ja seksuaalielämä ovat molempien vastuulla. Kummankin täytyy panostaa seksuaalisuhteen toimivuuteen, huolehtia sen ylläpidosta ja ilmaista sen tärkeyttä.

 

Lähteet: HS 9.11.2018, HS 13.11.2018 ja Iltalehti

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*