Setelien matka kiinnostaa kirjaajaa

Eurosetelit otettiin käyttöön tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2002. Samasta päivämäärästä lähtien Internetissä on toiminut setelien sarjanumeroiden kirjaamiseen käytettävä Eurobilltracker-sivusto. Maailmanlaajuisesti käyttäjiä löytyy yli 180 000, Suomestakin reilut 30 000.

Halpa harrastus

Vapaaehtoisten pyörittämä palvelu ei tavoittele voittoa ja käyttäjälle se on maksuton. Sivuston tekninen ylläpitäjä ja sen taustalla toimivan yhdistyksen puheenjohtaja on suomalainen Anssi Johansson. Seteliharrastuksen idea on yksinkertainen. Käyttäjä kirjaa saamansa eurosetelin painokoodin, sarjanumeron ja sijaintitiedon sivustolle. Mikäli sama paperiraha on kirjattu palveluun aiemmin, syntyy niin sanottu osuma. Uudelleenkirjauksesta välitetään tieto sähköpostitse myös aiemmalle kirjaajalle.

– Tämän lisäksi setelinsyötöistä tulee tavallaan sivutuotteena kaikennäköistä tilastodataa. Ehkä tämä jollain tapaa nörttiharrastus on.

Jonkinlaisesta nörttileimasta huolimatta palvelulla ei ole tyypillistä käyttäjää. Setelien seuraaja voi olla yhtä hyvin mies tai nainen, teini tai eläkeläinen ja asua vaikka Rovaniemellä tai Pariisissa. Palvelun käyttäminen ei vaadi suuria ponnistuksia, koulutusta tai tietoteknistä osaamista.

– Jos käytettävissä on nettiyhteys, voi ihan kuka tahansa kirjata seteleitä. Vähän ehkä paradoksaalisesti voisi sanoa, että setelien seuraaminen on itseasiassa hyvin halpa harrastus.

Painokoodi löytyy setelin etupuolelta, sarjanumero takaa.

Kirjaaminen kannustaa matkustamaan

Sivustolle on kirjattu seteleitä yli kolmen miljardin euron edestä. Osumia käyttäjien välillä on syntynyt lähes miljoona. Osumat ovat käyttäjien toivomuslistalla ensimmäisenä, mutta mitään varsinaista päämäärää kirjaamisessa ei ole. Jotkut haluavat kirjata seteleitä mahdollisimman paljon, jotkut mahdollisimman monesta paikasta.

– Sivustolla Eurooppa on jaettu pituus- ja leveysasteiden mukaan neliöihin, joiden sivun pituus on noin 40 kilometriä. Jotkut pyrkivät maalaamaan oman karttansa kirjaustäplillä. Siellä on ihmisiä, jotka ovat maalanneet vaikkapa Saksan tai Italian kokonaan tällaisilla neliöillä. Jotkut ovat kiertäneet Eurooppaa hyvinkin paljon tämän harrastuksen seurauksena. Se on kyllä kunnioitettavaa.

Osumia palvelussa syntyy päivittäin keskimäärin 175. Kartoilla osumat viimeiseltä seitsemältä päivältä (kuvakaappaukset eurobilltracker.com).

Parasta ajatus pienestä maailmasta

Johansson itse on seurannut seteleiden matkaa 15 vuotta. Yksittäisiä kirjauksia on kertynyt yli 93,000, yhteisarvoltaan yli puolentoista miljoonan euron edestä. Osumiakin miehelle on napsunut lähes kaksi ja puoli tuhatta. Parasta seuraamisessa on tietynlainen ajatus siitä, että maailma on lopulta kuitenkin suhteellisen pieni paikka.

– Seteleitä on kierrossa todella, todella paljon. Eihän sen nyt pitäisi olla mitenkään mahdollista, että joku toinen kirjaaja löytäisi juuri minun setelini miljoonien setelien joukosta. Mutta kyllä se vaan toimii. Setelit toimivat eräänlaisena viestikapulana ja asiasta tietämättömät levittävät niitä pitkin Eurooppaa, kunnes raha päätyy toisen kirjaajan käsiin, ja kappas – tuli osuma.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*