Sanginjoella luonnonrauhaa etsimässä

Tänä keväänä ulkoilu ja retkeily ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, koska suurin osa harrastusmahdollisuuksista on ollut tauolla. Erityisesti Koitelin ulkoilualueelle on muodostunut ruuhkia. Koitelin sijasta lähdimme etsimään luonnonrauhaa lähes yhtä tunnetulta Sanginjoen retkeilyalueelta.  

Sanginjoella joki kurkkii polkujen varsilla. Kuva: Johanna Kiviniemi

Hyvänä tukikohtana pidemmille ja lyhyemmille retkille kannattaa käyttää Loppulan Tilaa Sanginjoentien varrella. Sen pihasta lähtee useita reittejä, jotka yhdistyvät muihin alueen reitteihin yhdyspolkujen kautta. Alueella on luonnonsuojelujärjestöjen reittejä, sekä kaupungin reittejä, jotka ovat osittain samoja. Talon kuistilta löytyy alueen kartta ja se on myös löydettävissä netistä.

Loppulan Tilan idyllistä pihapiiriä voi käyttää retkien aloitukseen. Kuva: Johanna Kiviniemi

Vaikka Sanginjoen reitistö on tunnettu ja suosittu, on siellä huomattavasti väljempää liikkua kuin Koitelissa. Autolla on mahdollista päästä hyvinkin lähelle nuotiopaikkoja. Erityisesti Lemmenpolun varrella on hyvin hoidettuja nuotiopaikkoja upeassa jokimaisemassa.  

Hyvin hoidetuilla nuotiopaikoilla kelpaa pitää taukoa. Kuva: Johanna Kiviniemi

Sekä kaupungin että luonnonsuojelijoiden polut on merkitty selkeästi. Reittien pituudet vaihtelevat, ja yhdistelemällä kaikki reitit voi Sanginjoen vaihtelevissa maastoissa vaeltaa 17 kilometrin matkan. Reittien varsilla on useita laavuja sekä nuotio- ja levähdyspaikkoja, ja osan matkasta pääsee vaeltamaan pitkospuita pitkin.  

Hyvin merkityt reiti on helppo löytää. Kuva: Johanna Kiviniemi
Polut mutkittelevat hyväkuntoisina vaihtelevissa maisemissa. Kuva: Johanna Kiviniemi

Reitit ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, joskin osittain märkiä, maastosta riippuen. Hyvään varustukseen kannattaa panostaa, jotta niin pidemmät vaellukset kuin muutaman tunnin nuotioretket perheen pienimpien kanssa onnistuvat.  

Jokimaisemassa kelpaa tutkia luonnon ihmeitä. Kuva: Johanna Kiviniemi
Aurinko kultaa kosken kuohuja Sanginjoella. Kuva: Johanna Kiviniemi

Kauniina keväisen aurinkoisena päivänä ei voi olla parempaa tekemistä kuin lähteä nauttimaan luonnosta yhdessä tai yksin. Kannattaa tutustua Oulun kaupungin ulkoilu- ja retkeilyreitistöön, sekä tutkia myös muita alueen vaihtoehtoja. Neuvoja retkeilyyn kannattaa kysellä aiheeseen vihkiytyneiltä harrastuseuroilta, joita Oulun alueella on useita.  

Puiden latvustot suojaavat reittejä kovimmalta auringon paahteelta. Kuva: Johanna Kiviniemi

Tekijät Nelli Salomäki ja Johanna Kiviniemi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*