Palkankorotukset kiistakysymyksenä teknologiateollisuuden tes-neuvotteluissa – ”Näkemyksissä on vielä yhteensovittamista”

Hakaniemessä janotaan palkankorotuksia. Kuva: Wikimedia commons

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työehtosopimusneuvottelut ovat jäissä. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi kertoivat sosiaalisen median palvelu Twitterissä, että neuvottelut eivät jatku tällä viikolla. Osapuolet tunnustelivat neuvottelujen jatkumisen mahdollisuutta keskiviikkona tuloksetta. Teollisuusliiton hallitus kokoontuu perjantaina arvioimaan kokonaistilannetta. 

Teknologia-ala on ollut ilman voimassa olevaa työehtosopimusta joulukuun alusta alkaen, eli ala on sopimuksettomassa tilassa jo toista viikkoa neuvotteluiden kariuduttua marraskuussa. Työtaistelutoimena teknologiateollisuuden työntekijät ja toimihenkilöt julistivat alalle ylityökiellon, jonka on määrä kestää joulukuun 19. päivään saakka.

Neuvotteluiden suurimpana kiistakysymyksenä ovat palkankorotukset. Osapuolten näkemykset ovat olleet kaukana toisistaan. Työnantajapuoli haluaa edistää paikallista sopimista, jonka avulla myös palkankorotukset sovittaisiin. Teollisuusliiton Aalto kertoi Yleisradion haastattelussa työntekijäpuolen tavoitteesta saada työntekijöiden ostovoimaa parantavat palkankorotukset.

”Työnantajan näkökulmasta palkankorotuksiin ei ole koskaan varaa, oli sitten hyvät tai huonot ajat. Tällä hetkellä teollisuuden tilanne on erittäin hyvä, yritykset tekevät hyvää tulosta ja työvoimapulasta on puhuttu paljon”, Riku Aalto totesi.

Työnantajapuolella uusi edustaja neuvotteluissa

Teknologiateollisuuden työnantajat ry edustaa neuvotteluissa työnantajapuolta ensimmäistä kertaa. Uusi yhdistys aloitti toimintansa tänä vuonna, kun maan suurimpiin työnantajajärjestöihin lukeutuva Teknologiateollisuus ry päätti irtautua valtakunnallisista työehtosopimuksista. Teknologiateollisuuden jäsenyritykset voivat täten valita, osallistuvatko valtakunnallisiin tes-neuvotteluihin uuden yhdistyksen jäseninä vai neuvottelevatko työehdot yrityskohtaisesti. 

Työnantajapuolta edustavan toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemen mukaan ensimmäiset neuvottelut ovat olleet jokseenkin vaikeat.

”Osapuolten näkemyksissä on vielä yhteensovittamista. Neuvottelutulokseen pyritään mahdollisimman pian ja, tulevat päivät osoittavat, millä aikataululla maaliin päästään. Toistaiseksi neuvottelut ovat sujuneet vaikeista kysymyksistä huolimatta hyvässä hengessä. Tietysti jonkin asteinen pettymys on, ettei neuvottelutuloksia saatu aikaan marraskuun loppuun mennessä”, Ruohoniemi kertoo.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat eivät neuvottele enää tällä viikolla


Teknologiateollisuuden tes-neuvotteluissa ratkaisun päivät, merkittävimmät väännöt koskevat palkankorotuksia

Teknologiateollisuus irtautuu osittain työehtosopimustoiminnasta – antaa jäsenyrityksilleen mahdollisuuden valita, ollako TES-pöydässä mukana vai ei

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*