Oululaiset enimmäkseen asiallisia Tinderissä – useimmat etsivät elämänsä rakkautta

Elämänkumppanin etsinnässä kaikki keinot ovat sallittuja. Nykyään erilaiset deittisivustot ja -sovellukset tarjoavat yhden tavan kumppanin löytämiseen kotisohvalta käsin.

Tinder on yksi suosituimmista deittisovelluksista, mutta voiko sieltä löytää tosirakkauden? Teimme kyselyn, jossa oululaiset kertoivat omasta ja muiden käyttäjien Tinder-käyttäytymisestä, sekä siitä, miksi ylipäätään käyttää Tinderiä.

“Käytän Tinderiä ajankuluksi, takaraivossa on ehkä kuitenkin toive löytää jotain.”

“Helluahan sieltä metsästi eikä yhden yön riesoja.”

“Aviomies löytyi sitä kautta.”

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi etsivänsä Tinderistä tositarkoituksella elämänkumppania ja jopa 23 prosenttia kertoi löytäneensä merkittävän parisuhteen sen kautta.

Ne, jotka eivät etsi vakituista parisuhdetta, etsivät pääasiassa juttu- tai seksiseuraa, hupia tai muutoin vain elämään lisää vipinää. Joku myönsi käyttävänsä Tinderiä stalkkaustarkoituksiin tai testatakseen omaa markkina-arvoaan.

Vaikka lähes 65 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee, että Tinderistä on ollut heille hyötyä, melkein sama määrä vastaajista ei ole aivan etsimäänsä sieltä löytänyt. Vajaa 15 prosenttia vastaajista ei ole Tinderissä tositarkoituksella.

 

Tinder on käyttäjiensä summa

Tinderin tapaisissa sovelluksissa ei tule mukana käyttäytymisohjeita. Oululaisten käyttäjien vastauksista päätellen valtaosa ihmisistä osaa kuitenkin käyttäytyä siellä asiallisesti, rehellisesti ja avoimesti. Mukavia ja huumorintajuisiakin Tinder-käyttäjiä joukossa on. Ujous mainittiin yhtenä yleisimpänä piirteenä matcheissa.

Sekaan mahtuu kuitenkin monenlaista seuranhakijaa. Puheiden ja tekojen ei aina katsottu käyvän yksiin. Käyttäjät kertoivat saaneensa myös hävyttömiä, tunkeilevia ja epäasiallisia ehdotuksia. Keskustelun avauskin on riskaabelia, vastausta ei välttämättä tule tai voi joutua poistetuksi kokonaan matcheista.

“Eräs poika aloitti keskustelun kehumalla pohkeitani. Missään kuvassani eivät kylläkään näkyneet pohkeeni.”

“Jotkut ovat asiallisia ja jotkut taas ovat pelkän seksin perässä, mutta kaikki on silti aina olleet kohteliaita.”

 

Jos keskustelun alkuun pääsee, monella matchilla on ollut seksi mielessä. Jotkut väittävät etsivänsä seuraa tositarkoituksella, mutta totuus osoittautuu enemmänkin panokaverin etsimiseksi. Tinderin käyttäjät kertoivat myös huomanneensa, että osa vain pönkittää itsetuntoaan keräämällä mahdollisimman monta matchia.

Osa vastanneista valitti, että keskustelunavaukset jäävät aina omalle kontolle ja useimmiten keskustelut myös tyrehtyvät johtamatta mihinkään. Eräs käyttäjistä arveli noin yhden keskustelun kahdestakymmenestä johtaneen hänen kohdallaan treffeihin.

Vastaajien mielestä treffeille päädytään liian harvoin. Eräs vastaaja kertoi, ettei pitkä viestittely näkemättä toista miellytä. Jos keskustelu sujuu, järjestää hän treffit nopeasti.

Osa käy Tinderissä kuitenkin pitkiä ja asiallisia keskusteluja. Joskus treffeille saapuu aivan eri henkilö kuin Tinder-kuvissa näyttää, kuten osalle vastaajista oli käynyt.

“Viidessä minuutissa löytyi huikea ihminen. Viestittely sujui hyvin ja kumpikin vaikutti toisilleen hyvältä. Treffeillä tajusimme kuitenkin, ettei meillä ollut mitään yhteistä.”

“Olen löytänyt kivan vakituisen seksikumppanin sinkkuaikoja piristämään.”

Tinder on siis käyttäjiensä summa. Yksi on liian sinisilmäinen, toinen kyyninen ja kolmas myöntää olevansa siellä vain stalkkaamassa.

 

“Tinderin käyttö kuuluu nykyaikaan”

 

Johanna Kiviniemi ei ole vielä löytänyt Tinderistä vakavampaa suhdetta. Kuva: Hanna Soini

Oulussa opiskeleva Johanna Kiviniemi kertoo käyneensä Tinder-treffeillä muutaman kerran. “Se on viihdyttävä sovellus, mutta ei sitä loppujen lopuksi voi kovin tosissaan ottaa.”

Johanna aloitti Tinderin käytön pari vuotta sitten, kun tuntui että siitä puhuttiin paljon, ja sinkkuna se alkoi kiinnostaa.

“Tykkään ylipäätään tutustua uusiin ihmisiin. Olen käynyt jonkin verran treffeillä, ja sieltä on löytynyt niin uusia kavereita kuin hyvän päivän tuttujakin”, Johanna kertoo.

Vakavampaa suhdetta Johanna ei ole sovelluksen kautta löytänyt.  Vaikka haku ei ole päällä, eikä päämääränä ole suhteen löytyminen, käyttää Johanna vieläkin Tinderiä.

“Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka joku match sitä kautta kolahtaisikin. Sovelluksen käyttö kuuluu nykyaikaan ja onhan niitä pariskuntia, jotka ovat löytäneet toisensa sitä kautta”, Johanna pohtii.

 

Haaveena punainen tupa ja perunamaa

Elina Raudasoja ja Elijas Kokko astuvat kahvilaan peräjälkeen. Molemmat ovat pukeutuneet lämpimästi, molemmat tilaavat samanlaisen kahvin ja molemmilla on uusi tatuointi. Tuntematonkin osaisi arvata, että he ovat pariskunta, mutta ei ehkä sitä, että he tapasivat Tinderissä.

Molemmilla on flunssa, Elinalla jo menossa ohi, mutta Elijas niiskuttaa vielä. ”Se huono puoli yhdessä asumisessa on, että sama flunssa tuppaa kiertämään molemmilla”, Elina sanoo.

He kertovat alun perin lähteneensä Tinderiin katsomaan, mitä sieltä löytyy. Aviopuolisoa he eivät lähteneet metsästämään, mutta toivo jonkun löytämisestä kyti.

Elina ehti olla Tinderissä alle kuukauden ennen kuin tärppäsi, Elijas vähän pidempään. Silloin Elijas asui Ylivieskassa ja Elina Kemissä. Molemmat opiskelivat.

Kuukauden viestittelyn jälkeen he tapasivat ensimmäisen kerran kasvotusten Ylivieskan rautatieasemalla. Molemmat kertovat nauraen, että matkaan lähdettiin pelonsekaisin tuntein.

”Ensimmäinen ajatukseni Elinan nähdessäni kuitenkin oli, että hän näyttää paremmalta kuin kuvissa”, Elijas kertoo ja molemmat hymyilevät toisilleen.

Rautatieasemalta Elijas kertoo matkan jatkuneen läheiseen baariin, koska oli pyhäinpäivä ja kahvilat ja ruokapaikat olivat kiinni. Juttu lähti luistamaan, ja nyt he ovat olleet yhdessä kolme ja puoli vuotta ja asuneet saman katon alla yli kaksi vuotta. Heillä on myös yhteinen koira.

Aluksi tapaamisten sopiminen oli hankalaa, koska aikataulut menivät usein ristiin. He kertovat kulkeneensa vuoron perään edes takaisin silloin kun pystyivät. Oulusta muodostui pian yhteinen tapaamispaikka.

Elina Raudasoja ja Elijas Kokko tapasivat Tinderissä kolme ja puoli vuotta sitten. Kuva: Hanna Soini

Läheiset eivät Elijaksen mukaan reagoineet mitenkään ihmeellisesti siihen, että kumppani on löytynyt Tinderistä. Enemmän kiinnosti tietää, minkälainen ihminen oli haaviin jäänyt.

”Tinder oli juuri tullut ja se oli tosi suosittu”, Elijas sanoo. ”Nykyään netissä tai Tinderissä tapaaminen on onneksi ihan normaalia.”

Elina nyökyttelee. Hänen kertoo vanhempiensa lähinnä ihmetelleen, mikä se sellainen Tinder on. ”He olivat vain iloisia uudesta vävyehdokkaasta.”

Molemmat ovat sitä mieltä, että Tinderissä keskustelun aloittamiseen on matalampi kynnys kuin kasvotusten, koska ensin voi vain viestitellä ja sanansa voi valita kaikessa rauhassa.

”Varsinkin minunlaiselleni sosiaaliselle perunalle se on helpompaa”, Elina naurahtaa.

Pian pariskunnalla on edessä muutto Varkauteen Elijaksen uuden työn perässä. Kumpikin vaikuttaa lähtevän uutta kokemusta kohti avoimin mielin.

Haaveena heillä on jonain päivänä myös se perinteinen punainen tupa ja perunamaa sekä kaksi lasta ja lisää koiria. Varkaudesta on kuitenkin hyvä aloittaa.

 

Työryhmä: Eija Eskola, Silja Poutiainen, Anna Raudaskoski ja Hanna Soini

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*