Yhä useampi nuori on yrittänyt tappaa

Nuorten tekemien henkirikosten määrä on kasvanut viime vuosien aikana. Kuva: Pixabay

Alaikäisten tekemien henkirikosten määrässä ja etenkin niiden yrityksissä näkyy selvä piikki tämän vuoden kohdalla. Tähän mennessä tappoja on kirjattu jo viisi ja tapon yrityksiä jopa 35. Murhan yrityksiä on ollut kolme. 

Alaikäisten tekemät henkirikokset. Tilastossa näkyy epäiltyjen määrä rikoksina, joten sama nuori voi näkyä epäiltynä useammassakin rikoksessa. Tilaston viimeisen päivityksen ajankohta ei ole tiedossa. Lähde: Yle/Poliisihallitus

Väkivaltarikokset näkyvät myös uutisoinnissa

Kolmea 16-vuotiasta esitetään tänään vangittavaksi ikätoverinsa murhasta epäiltynä, Yle uutisoi. Uhri ja epäillyt tunsivat entuudestaan toisensa.  

Jostain vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä 16-vuotiaan uhrin alaston ja kymmeniä minuutteja raa’asti pahoinpidelty ruumis löytyi Helsingin Koskelasta rakennustyömaalle hylättynä tämän viikon maanantaina. Teko oli tietojen mukaan tapahtunut jo perjantaina 4. joulukuuta. 

Tapaus ei ole ainoa uutisoitu nuorten tekemä henkirikos tänä syksynä. Viime kuussa Yle uutisoi, että 16-vuotias nuori pidätettiin Vallilassa tapahtuneen puukotuksen takia. Toinen epäilty tapauksessa oli vain 14-vuotias ja näin ollen syyntakeeton. Lokakuun lopussa Ylen otsikoihin nousi juttu, jossa poliisin kerrottiin pidättäneen 15-vuotiaan tytön poliisin murhasta epäiltynä. Tyttö oli kiinnipitotilanteessa yrittänyt lyödä virkatehtävässä ollutta poliisia hedelmäveitsellä. 

Ennaltaehkäisevä työ tärkeää

Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski kertoi marraskuun alussa Ylelle antamassaan haastattelussa, että lastensuojelulta vaaditaan vahvaa osaamista ja resursseja lasten ja nuorten oireiluun sekä rikosten ehkäisemiseksi. Hän kokee ongelmaksi ennen kaikkea paikkojen riittämättömyyden ja sen, etteivät muun muassa laitosnuoret pääse eho-jaksoille heti, kun he sitä tarvitsisivat. Eholla eli erityisellä huolenpidolla tarkoitetaan liikkumisen rajaamista tietyksi ajaksi ja moniammatillisen tuen intensiivistä tarjoamista. 

Oulussa ei henkirikosten määrä ole ollut kasvussa, Oulun poliisista kerrotaan.

Oulussa avattiin elokuussa Tuiraan psykososiaalisen tuen edistämiseksi helposti lähestyttävä Walk-In-palvelu, joka on osa psykososiaalisen tuen Nopsa-tiimiä.  

“Koska Walk-In-piste avattiin vasta alkusyksystä, eivät muun muassa koronarajoitukset näyttäydy vielä piikkinä meillä”, psykiatrinen sairaanhoitaja ja Walk-In-vastaava Joni Saarela kertoo. Hän lisää, että kriisiaikana tuen tarve lisääntyy aina, ja rikosten ennaltaehkäisemisen kannalta on tärkeää tarjota nuorille palveluita matalalla kynnyksellä.

Lähteet:

Yle: Poliisi epäilee: 15-vuotias tyttö yritti murhata poliisin – käytti hedelmäveistä kiinniottotilanteessa

Yle: Poliisi sai runsaasti vihjeitä parikymppisen miehen epäillystä taposta, epäillyt 14- ja 16-vuotiaita poikia: ”Havaintoja on riittävästi”

Yle: Rakennusmies löysi pojan ruumiin töihin tullessaan Helsingin Koskelassa – uhri oli tuttu murhasta epäillyille kolmelle 16-vuotiaalle pojalle

Yle: Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja

Yle: Kriminologi 16-vuotiaiden murhaepäilystä: Traaginen, murheellinen ja poikkeuksellinen tapaus

THL: Lastensuojelun käsikirja

Juttua korjattu 11.12.2020 klo 9.57. Otsikkoa ja aloitusta on muutettu korostamaan etenkin tapon yritysten kasvua sekä tilastopiikkiä vuoden 2020 kohdalla.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*