Virtuaalinen Oulu löytyy nyt Minecraft-maailmasta – Tarkoituksena opettaa verkkoetikettiä pelikasvatuksella

Oomilandiasta löydät virtuaalisen Toripolliisin. Kuva: Oomilandia

Oomilandia on virtuaalinen Minecraftin sisään rakennettu maailma, josta löytyy nyt myös Oulu. Ympäristö on tarkoitettu yhteisöllisen ja kehittävän pelaamisen oppimiseen.

”Päätettiin luoda ilmainen virtuaalinen kerhoympäristö kaikille lähestyttäväksi. Varsinkin korona-aikana tällaiselle on ollut kysyntää. Suurin tarkoitus on viedä turvallisen verkkoetiketin viestiä läpi pelikasvatuksen kautta.”

Näin 29-vuotias Aleksi Höylä kuvailee Oomilandiaa. Hän toimii Oomilandian pääkoordinaattorina. Oomilandia on Minecraft moninpeliin rakennettu virtuaalimaailma, jossa pelaaja voi seikkailla vapaasti.

”Virtuaalisuus on tullut todella äkkiä maailmaamme, eikä ole vielä yhtään sukupolvea joka ymmärtäisi täysin tietotekniikkaa. Sen ymmärrys on pitkä prosessi ja projektimme on osa tätä prosessia.”

Virtuaalisessa Oulussa pelaaja löytää tutkimalla uusia elementtejä peliin, ja kenttä on toteutettu roolipelipohjaisesti. Kentästä löytää esimerkiksi hämmästyttäviä tietoiskuja Oulusta, vaikkapa virtuaalista Toripolliisia klikkaamalla.

Virtuaalinen Toripolliisi. Kuva: Oomilandia

”Oulu-kentän rakentamiseen kului aikaa noin kuukausi. Kenttään jätettiin tarkoituksella aukkoja, joita pelaajat voisivat löytää. Tämä siksi, että mikään ei luo osallistuvuutta ja yhteisöllisyyttä niin hyvin, kuin tällaisten vikojen löytäminen. Tarkoitus on saada tuntemattomat ihmiset keskustelemaan keskenään ja luoda sosiaalisuutta.”

Oomilandian takana ovat Oomi-sähköyhtiö ja School of Gaming

School of Gaming järjestää pelikasvatusta Oomilandian sisällä, jonka tarkoituksena on tuoda ihmiset yhteen ja tarjota ohjattua sekä kehittävää peliharrastustoimintaa. Toimintaan kuuluu myös suosittu suoratoisto lähetyksenä tuleva pelaus, jossa seuraajat voivat olla mukana pikaviestien kautta. Tätä kutsutaan striimaukseksi. ”Se luo yhteisöllisyyttä”, sanoo Höylä.

”Törkeä nettikäytös voi johtua joskus ihan vain tietämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä siitä, että muutkin pelaajat ovat ihmisiä. Sosiaalinen kanssakäyminen voi vähentää tätä harhaa.”

Virtuaalinen torinranta Oomilandiassa. Kuva: Oomilandia

”Oomilandia päätettiin toteuttaa Minecraftissa siksi, että sillä on jo olemassa todella iso määrä pelaajia, ja nuoriso kuluttaa siellä paljon aikaa. Mielestämme on järkevää hyödyntää jo olemassa olevia isoja pelejä, joilla on massiiviset käyttäjäkunnat”, Höylä kertoo.

Minecraft on avoimen maailman hiekkalaatikkotyylinen peli, jossa pelaaja voi muokata ympäröivää maailmaansa mihin suuntaan haluaa. Peli julkaistiin alun perin vuonna 2009. Tänä vuonna pelillä oli 126 miljoonaa aktiivista pelaajaa.

Palaute Oomilandian pelaajilta on ollut hyvää. Höylä kuitenkin toivoo lisää näkyvyyttä projektille, että tärkeää viestiä kaikille turvallisesta internetistä saataisiin esille.

Höylän pelihahmon selfie. Kuva: Oomilandia

Tällä hetkellä aktiivisia pelaajia on noin kaksikymmentä ja Discord viestipalvelun ryhmässä noin sataseitsemänkymmentä jäsentä. Ikäjakaumaa on ollut kahdeksanvuotiaasta kolmekymppiseen.

Oomilandia virtuaalimaailmaan on rakennettu Oulun lisäksi Vantaa ja Lahti. Seuraavaksi on rakentumassa Pori.

Höylä mainitsee, että pelikasvattajaksi voi kouluttautua School of Gamingin kautta, ja että pelikasvattaja iltapäiväkerhon vetäminen on palkallista työtä.

Lähteet:

Oomin Oomilandian tiedotussivu

Minecraftin kotisivu

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*