Hälytysvalotolppa avuksi kiusaamista vastaan

Kiusaamiseen pitää suhtautua vakavasti. Kuva: Pixabay

Seinäjoella Törnävän alakoulussa on otettu käyttöön kiusaamisvilkku. Hälytysvalotolpan nappia painamalla oppilaat saavat nopeasti aikuisen paikalle, jos välitunnilla sattuu jotain. Asiasta uutisoi Yle.

Uutisessa kerrotaan Innotrafik Oy:n tuotekehittäjä Jouni Hännisen keksineen vilkun. Idea oli syntynyt Hännisen seuratessa eduskunnan kyselytuntia, jossa pohdittiin keinoja koulukiusaamisen ja kouluväkivallan estämiseksi.

Kiusaamisvilkku on muunnelma liikenteen välkkyvaloista. Valotolpan nappia painamalla huomiokapselisarjan led-valot alkavat vilkkumaan. Samalla huomiokapseli lähettää hälytyksen myös välituntivalvojan henkilölaitteeseen. Keksintöä pilotoidaan kolme kuukautta.

Tällaista apukeinoa olisi tarvittu jo aikaisemmin

Venäjällä syntynyt ja Jyväskylässä kasvanut Maria Nikkilä kertoo joutuneensa koulukiusatuksi ulkomaalaisen etunimensä vuoksi. Lapsena hänellä oli vielä käytössä etunimi Ljubov.

Kun Nikkilä aloitti kolmannen luokan uudessa koulussa Vaajakoskella, kiusaaminen alkoi. ”Tosi usein minua kutsuttiin ryssäksi, minulle näytettiin natsimerkkejä ja niitä piirretiin pulpettiini. Välillä minua saatettiin heittää koripallolla päähän”, Nikkilä kertoo.

”Silloin en uskaltanut kertoa kiusaamisesta kenellekään ja ajattelin vain, että kyllä se menee ohi. Jos olisi ollut tällainen kiusaamisvilkku käytössä, niin kynnys kertoa kiusaamisesta olisi varmasti ollut hieman matalampi sekä itselle että kaikille muille, jotka sen huomasivat”, hän jatkaa.

Vaikka vanhemmat kertoivat kiusaamisesta opettajille ja asiaa selvitettiin koulussa, kiusaaminen ei loppunut. Nikkilä kertoo, ettei kukaan jäänyt seuraamaan tilannetta enää keskustelun jälkeen. Kiusaaminen jatkui koko ala-asteen ja myös yläasteen alussa.

”Uskon, että jos tilannetta olisi jääty seuraamaan ja siihen olisi puututtu toistuvasti, kiusaaminen olisi loppunut ennen yläastetta”, Nikkilä toteaa. Hän uskoo, että kiusaamisvilkun avulla kynnys kertoa myös kiusaamisen jatkumisesta madaltuisi.

Kiusaamisvilkku helpottaisi sekä oppilaita että opettajia

Oulunlahden koulun koulupsykologi Marja Pikkupeura kokee kiusaamisvilkun hyvänä ideana. Varsinkin isoilla pihoilla kiusaamisvilkku voisi olla toimiva, koska opettaja ei näe kaikkea. Myös oppilaita helpottaisi, että opettajaa ei tarvitse lähteä etsimään pihalta, vaan opettaja tulee vilkulle.

”Pienillä lapsilla kynnys kertoa kiusaamisesta voi olla todella suuri, ja tämä voisi helpottaa kertomista”, Pikkupeura pohtii.

Koulupsykologin mielestä kiusaamisesta kertominen pitäisi normalisoida kouluissa. Kaikille pitäisi olla selvää, että kiusaamista ei hyväksytä ja siihen kuuluu puuttua. Kiusaamisvilkun avulla kiusaamisesta ilmoittaminen voisi muodostua automaatioksi.

”Samalla periaatteella kuin jos näet tulipalon, soitat hätänumeroon 112. Se on automaatio. Ja tähän aikuisetkin varmasti suhtautuisivat tosissaan. Kun hälytys tulisi, opettaja tietäisi heti, että nyt on joku hätänä ja menisi tolpalle. Tällä voitaisiin hyvin tuoda kiusaamisen vakavuutta esille”, Pikkupeura toteaa.

Koulupsykologi kertoo, että lasten on usein hankala sanoin kuvailla, miten kiusaaminen tapahtuu. Kiusaamisvilkun avulla opettaja kuitenkin saisi tietää, että jokin on vialla, ja osaisi alkaa selvittämään asiaa.

”Tämä ei tunnu ollenkaan hullummalta ajatukselta! Ilman muuta tätä voisi kokeilla myös Oulun alueella. Kiusaaminen on semmoinen asia, että sen pois kitkemiseksi kannattaa kokeilla kaikkea.”

Lähteet:

Yle: Aikuinen tulee apuun yhdellä napin painalluksella – liikenteen älylaitteesta koulupihalle kehitetty valotolppa on uusi ase kiusaamista vastaan

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*