Vedessä-taidenäyttely kertoo pinnan alla olevasta maailmasta

Tiina Törmäsen teos Ruska. Kuva: Marjaana Yli-Jylhä

Vedessä-taidenäyttely Oulun Neliö-Galleriassa näyttää, millaista Suomen vesistöjen pinnan alla oikein on. Valokuvaaja Tiina Törmäsen näyttely kuvaa kauniisti sitä, millainen maailma arktisissa vesissä Suomessa on.

”Olen kuvannut 23 vuotta, joista kymmenen luontokuvia. Halusin syventää hieman näkemystäni. Vesiä ei ole paljon Suomessa kuvattu taiteellisesta näkökulmasta. Halusin näyttää, millaista pinnan alla on. Se on niin näkymätöntä”, kertoo Törmänen.

Valokuvaaminen veden alla on työläs prosessi

Valokuvaaminen pinnan alla on haastavampaa, mitä voisi kuvitella. Törmäsen mukaan veden alla valokuvaamisessa voi tulla monta yllätystä vastaan.

”Tämä neljän vuoden prosessi on ollut älytön. Aloitus oli haastava, mikä voi olla syynä sille, miksi vedessä valokuvaavia suomalaisia ei ole paljon. Jos haluaa pidempiä aikoja kuvata vedessä, ensin pitää oppia laitesukeltamaan.”

Ensin Törmänen joutui kouluttautumaan ilman kameraa. Vasta sen jälkeen hän pystyi opettelemaan kuvaamista samalla, kun hän sukelsi. Lisäksi hän joutui tekemään paljon taustatyötä etukäteen sukelluspaikkoja etsiessään.

”Jouduin miettimään, missä olisi nähtävää. Matalassa vedessä sukeltaminen on vaikeinta. Aina ei tiedä, mitä vedestä löytyy”, kertoo Tiina Törmänen.

Neljän vuoden prosessi on sisältänyt hienoja hetkiä ja kokemuksia. Monet vaiheet ja yhteistyö toisten ihmisten kanssa on muotoillut näyttelystä kauniin kuvaelman.

”Prosessissa mukavimpia asioita on ollut sukellusseuroihin liittyminen ja uusien ihmisten tapaaminen. Ryhmätoiminta on mukavaa. Vedessä kelluminen tuntuu rauhalliselta ja meditatiiviselta. Veden alla kaikki on liikkeessä. Itsekin olen liikkeessä. Hetkessä pitää osata olla hereillä ”, kertoo Törmänen.

Näyttely kuvaa kauniilla tavalla suomalaista sielunmaisemaa

Kirsi Tervo on Oulun Neliö-Gallerian galleristi ja taiteilija. Hän kokee, että Vedessä-taidenäyttely on kaunista kuvausta Suomen vesistöistä ja valokuvaajasta itsestään ja elämästään.

 ”Törmänen on kuvannut vesistöjä, jotka ovat lähellä meitä. Siinä vesien vieressä olen ollut, mutta en tiedä mitä pinnan alla oikeasti tapahtuu. Tiina käsittelee myös omaa elämäänsä tämän kokoelman kautta. Asioita, mitä on vaikea sanoa ääneen, voidaan käsitellä valokuvien kautta”, Tervo kommentoi.

Vesistöjen valokuvaamisessa pitää muistaa monta asiaa. Törmänen pitää huolen, että luontokohteita kunnioitetaan.

”Ihmisiä kiinnostaa teosten estetiikka. Valokuvaaja kuvaa kohteita myös todella eettisesti. Hän ei halua kertoa vesistöjen tarkkaa sijaintia, sillä suuret ihmismäärät voivat häiritä pinnan alla elävää elämää”, kertoo Tervo.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*