Valokuvaaja Teija Soini tutkii kuvissaan luonnon ja ihmisen välistä yhteyttä – teoksissa toistuvat mystiikka ja pohjoinen maisema

Teija Soini tutkii kuvissaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Kuva: Miia Käkelä
Teija Soini tutkii kuvissaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Kuva: Miia Käkelä

Valokuvaaja Teija Soini on taiteilija, joka tekee töitä kuvajournalismin parissa sekä omia taidevalokuvaprojekteja työstäen. Hänen taidevalokuvateoksensa käsittelevät ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä sekä kiehtovia ilmiöitä. Taidevalokuvauksessa Soini on palannut suurilta osin filmikuvaukseen, mikä mahdollistaa mielenkiintoisia visuaalisia kokeiluja, kuten päällekkäisotoksia. Se myös rauhoittaa työn kulkua hitautensa vuoksi sekä antaa vastapainoa nopeatempoiseen lehtikuvaukseen.

Kiinnostus taiteeseen on kulkenut Soinin mukana läpi elämän. Jo lukiossa hän oli taideluokalla. Soini on opiskellut taiteen perusopetuksen opettajatutkinnon Lahden Muotoiluinstituutissa. Myöhemmin erityisesti valokuvaus alkoi kiinnostaa. Vuosina 1995–1997 hän asui Texasissa Yhdysvalloissa, opiskellen samalla valokuvausta. Suomeen palattuaan hän suoritti valokuvaajan erikoisammattitutkinnon.

Yksi Soinin keskeisiä projekteja on valokuvakirja N65°37′32″E27°36′16″, joka käsittelee Syötteen alueella Pohjois-Pohjanmaalla havaittuja valoilmiöitä ja yliluonnollisia kohtaamisia. Syöte tunnetaan 1970-luvulla tehdyistä UFO-havainnoista. Viettäessään aikaa Syötteellä Soini kuuli tarinoita ufoista, valoilmiöistä ja yliluonnollisista ilmiöistä. Tarinat herättivät hänen mielenkiintonsa, ja hän alkoi kaivella aihetta pintaa syvemmälle. Niin kirja alkoi pikku hiljaa kehkeytyä.

Soini kuvasi kirjaan Syötteellä asuvia ihmisiä ja heidän läheistä yhteyttään luontoon. Hän tapasi ihmisiä, jotka olivat itse nähneet tai kuvanneet valoilmiöitä. Yksi heistä on Atte Särkelä, joka oli dokumentoinut omia havaintojaan jo vuosikymmeniä sitten. Soinin kirjassa onkin mukana myös Särkelän vanhoja valokuvia ja lehtileikkeitä aiheesta.

Valokuvakirja N65°37′32″E27°36′16″ on saanut inspiraationsa Syötteen paikallisista tarinoista. Kuva: Miia Käkelä

Neljän vuoden aikana syntyi teos, jossa yhdistyvät dokumentaarisuus, mystiikka ja luonnonläheinen elämä pienessä kylässä. Soini kertoo saaneensa kirjan ilmestymisen jälkeen useita yhteydenottoja ihmisiltä, jotka olivat myös saaneet oman osansa Syötteen mystisistä ilmiöistä.

Projektin valokuvia on ollut esillä näyttelyissä Syötteellä, Tyrnävällä ja Espoossa. Osa niistä on ollut nähtävillä myös Islannissa The Icelandic Photo Festivaaleilla 2022.

Soini on kuvannut myös valokuvakokonaisuuden kirjailija Jenni Räinän Kulkijat-teokseen, joka ilmestyi vuonna 2021. Kuvissa on Soinin tulkintaa naisista, jotka liikkuvat luonnossa ja erämaassa. Kulkijat-valokuvia on ollut esillä useissa näyttelyissä.

Omissa projekteissaan Soini käsittelee muun muassa lapsuudenmaiseman merkitystä. Isän maa -kokonaisuudessa hän kuvaa lakeuden olemusta ja omaa isäänsä, joka on elänyt koko elämänsä lakeudella.

”Olen kokenut lakeuden omaksi mielimaisemakseni. Teoksessa pohdin, miten lapsuudenmaisema ja synnyinseutu kulkevat mukana läpi elämän. Vaikka olen asunut ulkomaillakin, silti lakeus kiehtoo”, Soini kertoo Isän maa -kokonaisuuden taustoista.

Kerroksia kokoaa yhteen useita Soinin projekteja ja käsittelee hänen näkemystään ihmisen ja luonnon yhteydestä sekä sitä, miten ihmisten omat kokemukset ja historia vaikuttavat siihen, miten koemme ympäröivän luonnon. Kerroksia -valokuvanäyttely on ollut esillä Oulun keskustassa sijaitsevassa MABD-galleriassa.

Soini paljastaa, että uusia projekteja samojen teemojen ympärillä on jo työn alla.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*