Uusi Tervatarinoiden reitti jää pysyvästi Oulun katukuvaan

Uusi digitaalisesti koettava teemareitti, Tervatarinoiden reitti, julkaistiin viime viikonloppuna. Oulu2026 -hankeen teemareitillä on yhteensä 10 tarinapistettä Leveristä Toppilan satamaan. Tarinoihin pääsee käsiksi puulaatoissa olevista QR-koodeista, jotka voi skannata omalla puhelimella. Tarinat voi kuunnella tai lukea suomen kielen lisäksi selkosuomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Englanninkielisen tulkinnan lukee näyttelijä Sami Lalou ja ruotsinkielinen tulkinta kuullaan viestinnän ja kulttuurialan erityisasiantuntijan Tea Stolt de Ganville sanelemana.

Projektipäällikkö Anne-Maria Mäkelä kertoo, että toimintamallilla haluttiin tuoda alkuperäiset tarinat lähelle ihmisiä uudenlaisilla tekniikoilla ja helppokäyttöisen teknologian avulla. Hankkeen toteuttaa Oulun kulttuurisäätiö ja päärahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Tervatarinoiden reitti julkaistiin Lumo-valofestivaalien aikaan, minkä takia skannauksia on tullut vasta pari sataa. Eniten skannauksia on ollut Snellmanin talolla ja Seurahuoneella. ”Kirjailija Katariina Vuoren kirjoittamista tarinoista on tullut kehuja ja näyttelijä Tuula Väänäsen äänitteet ovat saaneet paljon hyvää palautetta,” Mäkelä ylistää. Hieman moittimista on tullut teknillisistä ongelmista. Mäkelä sanoo, että teemareitin puulaatat ovat jäämässä Oulun katukuvaan pysyvästi.

Vuori sanoo, kuinka kiehtovaa oli tulkita, millä tavalla vesireitit ovat vaikuttaneet Oulun alueen historiaan. Tositapahtumiin perustuvina tarinat luovat aitoa ajankuvaa tervaporvareiden ja muiden kaupunkilaisten arjesta 1800-luvun Oulussa

Tervatarinoiden reitti on Pohjoisista tarinoista vetovoimaa -hankeen pilotti. Ensi vuonna on tulossa lisää tarinallisia reittejä. Tarinoita kartoitetaan kuntalaisten ja asiantuntijoiden yhteisvoimin.  Mäkelä kertoo uuden tarinareitin koskevan populaarimusiikkia ja reittiä kehitetään palautteiden perusteella. Tulevaisuudessa tarinareittejä voi tulla myös Oulun lähiöihin.

Uudenlainen teemareitti koettavissa Oulussa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*