Tandemhiihto on taitolaji

Carita Kujana, Veera Haikonen ja Tiia Kylmänen poseeraavat NeverSki -suksien kanssa. Kuva: Hanna Pakanen

Oulun yliopiston Sähköinsinöörikillan (SIK) perinteeksi muodostunut ympärihiihto on järjestetty Oulun teekkaritalolla vuodesta 2006 lähtien. Vuorossa on jo 13. hiihto teekkaritalon ympäri.

Hiljainen tunnelma sopii yhteen ilman harmauden kanssa. Ainoa väri tulee teekkaritalon sisällä pyörivistä valoista. Musiikki pauhaa niin sisällä kuin ulkonakin. ”Ei saa koskee, ei, ei saa koskee”, kuuluu sisällä olevista kaiuttimista. Biisi on Tean Tytöt tykkää. Tästä biisistä ei kyllä tykkää kukaan.

”Perinne on muistaakseni peräisin jo jostain 1980- tai 1990-luvulta”, Oulun yliopiston Sähköinsinöörikillan hallituksen puheenjohtaja Ilmari Nousiainen kertoo. Nousiainen sanoo odottavansa ympärihiihtoja, koska tänä vuonna joukkueita on enemmän kuin edellisvuonna, jopa 25. Teemana on sota ja se näkyy tapahtumavastaavan vaatetuksessa. Hän on pukeutunut talvimaastopukuun, armeijan hattuun sekä maihareihin.  Itse puheenjohtaja on vetänyt vain sähkönsiniset haalarit jalkaansa.

Tunnelma on odottava. Suurin ruuhka ei ole vielä alkanut, koska suurimmalla osalla opiskelijoista on vielä koulua. Järjestäjät ryntäilevät ulos ja sisälle. Ensimmäinen joukkue on arkkitehtikillan opiskelijoita. He ovat pukeutuneet esihistorialliseseen tyyliin ja ovat turkikset olkapäillään sekä seipäät käsissään, haalareita unohtamatta.  Pian toinenkin joukkue pääsee nousemaan suksien päälle.

Kolmen teekkarin hiihto

Veera Haikonen, Tiia Kylmänen ja Carita Kujala ennen suoritusta. Kuva: Hanna Pakanen

Hiihto suoritetaan kolmen hengen NeverSki-suksilla. Sukset ovat puulankkuja, joihin on kiinnitetty remmit jaloille. Joukkueet lähtevät hiihtämään kymmenen minuutin välein. Joukkueet kiertävät rasteja, joissa on erilaisia tehtäviä. Rasteilla saa pisteitä tyylistä, suoriutumisesta sekä rastipitäjien lahjonnasta. Hiihdot huipentuvat teekkaritalolla illalla järjestettäviin jatkoihin, joissa voittaja selviää.

Teekkaritalon sisälle on kerääntynyt melkein kokonainen joukkue. Ympäristötekniikan opiskelijat Veera Haikonen ja Tiia Kylmänen odottavat joukkueensa kolmatta jäsentä Carita Kujalaa teekkaritalon lämmössä. He ovat ensimmäistä kertaa hiihtämässä. Jännitystä ei kuitenkaan ole, koska suksia on tullut kokeiltua eri tarkoituksessa aikaisemminkin. Kujalakin ilmestyy paikalle. Koko joukkueella on päissään armeijasta tuttu vihreä karvalakki sekä ympäristötekniikan sinikeltaiset haalarit. Taktiikkaa kysyessä naiset nimeävät rytmin.

”Rytmissä mennään eteenpäin, vaikka se ei toimi”, naiset naurahtavat.

He arvelevat yhden kilpailijan jalkavamman hieman heikentävän heidän suoritustaan. Muuten he ovat lähdössä hiihtämään hyvillä ja iloisin mielin.

Catve-joukkue hiihtämässä. Kuva: Hanna Pakanen

Pyllähdyksiä, hiihtoa ja aseita

Haikosen, Kylmäsen ja Kujalan joukkue Catve pääsee laittamaan sukset jalkaansa. Heidän mukaansa lähtee rastikiertäjä Anniina Roininen, joka ottaa aikaa ja kerää pisteet rastienpitäjiltä. Liikkeelle lähtö sujuu hitaasti. Pian kuuluu huudahdus ja tytöt kaatuvat maahan. Ripeästi ylös ja matka jatkuu. Ensimmäinen rasti on SIK:in hallituksen rasti, jossa tehtävänä on heittää viinapulloja pahvista nukkea päin. Joukkue ei saa osumia, mutta kovin kauaksi heitot eivät jää.

Seuraavalle rastille hiihtäminen sujuu jo paremmin. Toinen rasti on Ystävällisen Kaunohiihtoseuran rasti. Hiihtojen ainoa rasti, jossa tehtävänä on hiihtää määrätyllä tyylillä ja tavalla. Viimeisenä tehtävä hyppy osoittautuu joukkueelle hankalaksi ja he kaatuvat sitä yrittäessään maahan.

Kolmannella rastilla pitää ampua leikkiaseella vaahtomuovisia putkiloita maalitauluun. Mahdollisuuksia eli ammuksia on vain neljä joukkuetta kohti. Haikonen, Kylmänen ja Kujala vaikuttavat todella keskittyneiltä ennen kuin ampuvat. Yksi heistä osuukin melkein maalitaulun keskelle.

Haikonen ja Kylmänen keskittyineinä. Kuva: Hanna Pakanen

Neljännellä rastilla käytössä ovat kuula-aseet. Joukkueet saavat kaksi asetta, joissa molemmissa on kymmenen kuulaa. Rastin teemana on sisällissota. Lumikinokselle on koottu punaisia ja valkoisia tölkkejä. Catve-joukkue päättää kuulua valkoisten riveihin, joten heidän tehtävänään on ampua punaisia. Tavoitteena on saada tölkit nurin. Keskittyneet ilmeet ja hyvä asento. Toinen silmä kiinni ja tähtäys. Sormi menee liipaisimelle ja laukaisee.  Naiset onnistuvat kaatamaan muutaman tölkin.

Ylämäki suurin vastus

Ennen maaliviivaa vastaan tulee pieni ylämäki. Kävellen mäki ei vaikuta jyrkältä, mutta tandemsuksilla tilanne on hankalampi. Catve lähtee hyvin kohti mäkeä. Pian kuitenkin tulee ongelmia ja Kujala horjahtaa. Kylmänen yrittää pelastaa joukkuetoverinsa ottamalla hänet vastaan, mutta turhaan. He ovat lumihangessa. Naiset nousevat ylös ja lähtevät kapuamaan mäkeä. Tällä kertaa he selviävät ilman kaatumisia.

Kujala horjahtaa ylämäessä. Kuva: Hanna Pakanen

Vihdoin vapaus suksista koittaa. Helpotus näkyy kasvoilla. Rankka, mutta hauska urakka on nyt ohi.

”Rasteilla olisi voinut mennä paremmin, mutta muuten meni ihan hyvin”, naiset arvioivat suoritustaan. Rastikiertäjä Roininen on samaa mieltä.

Saa nähdä onko joukkue taas ensi vuonna mukana hiihtämässä.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*