Teatteria yleisön ehdoilla

Aktiivinen yleisö on yksi speksin kulmakivistä. Kuva: Linnea Mustonen

Joka kevät Pohjankartanon salin lava täyttyy tanssista, musiikista ja omstart-huudoista, kun speksi saapuu kaupunkiin. Speksi on interaktiivista teatteria, sillä päätösvalta tarinan kulussa on yleisöllä. Vain mielikuvitus ja näyttelijöiden improvisaatiotaidot ovat rajana.

Pohjankartanon salin ulkopuolella käy kova kuhina. Madon lailla mutkitteleva jono kiertää ympäri ruokalan ja naulakoiden. Ihmiset huiskivat ja heiluttavat käsiään, jotta kadoksissa olevat seuralaiset löytäisivät perille. Varttia vaille kuusi salin ovet avautuvat ja ihmispaljous ryntää sisälle avoimista ovista kuuluvan musiikin suuntaan. PahkiSpeksin esityskauden toinen näytös Harri ja akatemian varjelukset on alkamaisillaan.

Sali täyttyy nopeasti innokkaasta yleisöstä, samalla kun bändi soittaa musiikkia. Perinteisten rumpujen, kitaran, pianon ja basson lisäksi ilmoilla sointuvat huilun, viulujen ja sellon äänet. Yleisössä käy kova kuhina, kun kotitontuiksi pukeutuneet työryhmäläiset vievät vielä istumapaikkaansa etsiviä omille paikoilleen.

Musiikki tärkeä osa iltaa

Speksin bändistä tulee nopeasti yleisön suosikki. Juuri kun näytös on alkamaisillaan, jokainen soittaja ja laulaja nappaa vierestään kaljan tai siiderin ja sihahdukset täyttävät salin. Yleisöstä kuuluu hymähtelyä ja pian illan suosituimmaksi huudahdukseksi leimautuu: ”Omstart bändi juo!”

”Triangelin soittajalle pitää huutaa oma soolo”, katsomossa supistaan bändin jatkaessa soittoa. Näytöstä onkin ehtinyt kulua vajaat kymmenen minuuttia, kun yleisöstä kuuluu ”omstart”-huudahdus triangelisoololle. ”Olen odottanut tätä”, soittaja toteaa ja kirvoittaa yleisöstä raikuvat aplodit.

Soittajien taitoja koetellaan pitkin iltaa, kun heitä pyydetään soittamaan useita tunnettuja hittejä kesken näytelmän. Paranoid, Minä lähden Pohjois-Karjalaan ja Bohemian Rhapsody on selkeästi valmiiksi harjoiteltu. Hittien soidessa ja näyttelijöiden hyöriessä lavalla yleisökään ei malta enää pysyä tuoleissaan.

Ainutlaatuinen tunnelma

Erittäin aktiivinen yleisö on suuri riemu lavalla esiintyville näyttelijöille ja tanssijoille. Yleisöstä purkautuva energia saa lavalla olijat mykistymään hetkellisesti ja myös naurun purkauksia on havaittavissa näyttelijöiden keskuudessa. Tunnelma on katossa. Sen voi aistia innostuneista katseista, riemun kiljahduksista ja jatkuvasta liikkeestä katsomossa. Edes savukoneiden pistelevä haju ei voi latistaa tätä tunnelmaa.

Väliajan alkaessa yleisö purkautuu ulkopuolelle silmänräpäyksessä. Alkoholipitoisten juomien jonotus voi alkaa. Osa katsojista ryntää lähimpään kauppaan ostamaan omat kaljansa, sillä jonot baaritiskille ovat pitkät.

Speksiä katsomaan tullut seurue on mielissään illan antimista. ”Speksi on naurettavaa lasten leikkiä, mutta sen vain hoitavat aikuiset”, kommentoi Mirko Arkimaa.

Tänä iltana speksin lipunmyynnissä toiminut Anttu Herva kertoo, että näytös on lähes loppuunmyyty. ”En ole koskaan ennen nähnyt tätä salia näin täynnä!”

Humaltuminen tunnelman rikkojana

Toisen puoliajan alkaessa katsomo täyttyy verkalleen. Osa saapuu myöhässä kaljapullot käsissään. ”Tämän jälkeen juostaan lujaa baariin!” kuuluu huudahdus etupenkeiltä juuri ennen kuin valot himmenevät näytöksen jatkumisen merkiksi.

Toinen kaksituntinen näytöstä on huomattavasti levottomampi kuin aikaisempi. Alkoholin nautiskelu näkyy selvästi yleisön joukossa. Vahva kaljan tuoksahdus valtaa sieraimet, kun toiset katsojat kävelevät ohitse hakien omaa istumapaikkaansa kesken näytöksen.

Näytös kirvoittaa yleisössä niiskautuksia ja huokauksia, kun rakkaustarina saa vihdoin onnellisen lopun. Tarina on tullut päätökseen ja enää on loppulaulun aika, mutta ennen sitä vielä kerran yleisöstä ehditään huutaa: ”Omstart bändi juo!”

Loputtoman pitkien aplodien jälkeen salista poistuu satoja hymyileviä ihmisiä. Yleisö jättää taakseen savukoneen tuoksut, kiiltelevät paljettiasut, bändin sulosoinnut ja näyttelijöiden kiitokset. Juuri ennen kuin ovet sulkeutuvat, etupenkin seurue huudahtaa ulko-ovilta: ”Nyt baariin, seuratkaa meitä!”

 

PahkiSpeksi: http://pahki.fi/

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*