Talousongelmat varjostavat opiskelijoiden elämää – Opintotuki ei pysy kiihtyvän inflaation perässä

Elinkustannukset käyvät liian kalliiksi opiskelijoiden kukkaroille. Kuva: Pixabay

Elinkustannusten hintojen nousu kurittaa opiskelijoita. Ylen maalis–huhtikuussa 2022 tekemän selvityksen mukaan talous oli suomalaisten nuorten suurin huolenaihe, ja lähes puolet alle 30-vuotiaista nimesi pääasialliseksi huolekseen elinkustannusten nousun. Tämä näkyy myös Oulun ammattikorkeakoulun Linnanmaan kampuksen arjessa.

”Taloushuolet tulevat todella usein puheeksi, kun opiskelijat käyvät vastaanotollani”, Linnanmaan kampuksella opinto-ohjaajana työskentelevä Heli Huttunen toteaa.

Pitkään Oamkissa työskennellyt Huttunen kertoo kohdanneensa opiskelijoiden talousvaikeuksia koko uransa ajan, eikä näe niissä suurta piikkiä kuluneen vuoden aikana. Kiristynyt taloustilanne iskee kuitenkin entistä lujempaa niihin, joiden arjessa on haasteita jo entuudestaan. Tilanteen vakavuutta alleviivaa se, että Huttunen jakaa nyt ensimmäistä kertaa opiskelijoilleen tietoa muun muassa paikallisesta ruoka-aputoiminnasta.

Opintorahan indeksikorotus hupenee jo kouluruokaan

Ukrainan sodan seurauksena syntyneen energiakriisin johdosta vaihtuvahintaisen pörssisähkön keskimääräinen verollinen kuukausihinta oli lokakuussa 14 sentin paikkeilla, kun vuosi sitten samaan aikaan siitä joutui pulittamaan noin kahdeksan senttiä. Pellervon taloustutkimuksen viimeisimmän arvion mukaan ruoan hinta nousee tänä vuonna keskimäärin 11 prosenttia, ja polttoainelitralla on kymmeniä senttejä enemmän hintaa verrattuna vuoden takaiseen. Inflaatio huitelee jo 8,1 prosentissa.

Opintorahaa korotettiin tänä syksynä tavallista enemmän, sillä mukana oli ylimääräinen indeksitarkastus. Korotus oli 5,7 prosenttia, joka tarkoittaa täysi-ikäiselle itsenäisesti asuvalle opiskelijalle ainoastaan reilun 14 euron lisätuloja kuukaudessa. Indeksikorotus ei siis kata likimainkaan menoja, jotka palavat kasvaneisiin elinkustannuksiin, vaan se hupenee suurelta osin pelkästään lokakuussa voimaan astuneeseen opiskelija-aterian hinnankorotukseen.

”Niitämme edelleen myös korona-ajan satoa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön ruuhkautuminen ei helpota vieläkään, sillä hoitoon pääsyä joutuu usein odottamaan kuukausien ajan. Tämän vuoksi opiskelijoiden sairauspäivärahan tai kuntoutusrahan saaminen pitkittyy”, Huttunen toteaa.

Liiallinen työnteko ja rahahuolet heijastuvat hyvinvointiin

Hänen mukaansa koronasuluista saivat eniten siipeensä kulttuurialojen opiskelijat. Tanssi- ja musiikkiesiintymiset menivät pitkäksi aikaa tauolle, eikä lisätienestejä opintotuen ohella enää tullutkaan. Nyt kaikilla aloilla on palattu sorvin ääreen, mutta se ei ole ainoastaan positiivinen asia.

”Varsinkin omaa alaa vastaavat työthän ovat totta kai eteenpäin, kunhan ne eivät häiritse opiskelua. Osa joutuu kuitenkin tekemään töitä enemmän kuin haluaisi, jotta rahat riittävät elämiseen.”

Liian suuri työkuorma sekä alituinen stressi rahasta eivät Huttusen mielestä voi olla vaikuttamatta kielteisesti opiskelijoiden mielenterveyteen ja jaksamiseen. Huttunen vastaa opintojen ohjaamisesta kulttuurin ja tekniikan alalla, ja hänen lisäkseen kampukselta löytyy paljon auttavia käsiä, joiden puoleen kääntyä taakan kasvaessa liian suureksi.

”Meillä on opintopsykologeja, ja viime keväänä Oamkiin palkattiin kaikkien opiskelijoiden opinto-ohjaajana toimiva Elina Penger. Hänen toimenkuvaansa kuuluvat myös psykososiaaliset palvelut, kuten opiskelijalle sopivimman toimeentulolähteen selvittäminen yhteistyössä Kelan yhteyshenkilön kanssa. Jos arki käy liian raskaaksi, tulee hakea apua. Kaikesta selvitään, ja asiat ratkaistaan yhdessä”, Huttunen lopettaa.

Omavoima: Pörssisähkön hinta kuukausittain

Kotiliesi: Ruoan hinta nousee ennätystahtiin

Moottori: Kahden euron raja ohitettu – bensan hinta noussut tuntuvasti

JYU: Opintorahaan tulee suurempi korotus kerralla

Yle: Nuoria huolettaa nyt kaikkein eniten inflaatio

Yle: Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 sentillä lokakuussa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*