Eri puolilla Eurooppaa supermarketketjut ovat ottaneet käyttöön ”rupattelukassoja” asiakkaille, jotka haluavat jutustella totuttua enemmän. Hollannissa ruokakauppaketju Jumbon kassatyöntekijät kysyvät vointia tai päivän suunnitelmista samalla kun asiakas pakkaa ostoksiaan rauhassa. Selkeästi erikseen merkitty ”kletskassa” pyrkii vähentämään yksinäisyyttä ja lisäämään arkisen kohtaamisen merkityksellisyyttä. Kiireetön kuulumisten vaihto on sallittu ja siihen jopa kannustetaan. Samoin toimii myös Carrefour-ketju Ranskassa, missä vastaavat kassat kulkevat nimellä ”Bla Bla Caisse”.
Oulun seudulla tällaista ei ole vielä nähty, mutta konsepti on osalle suomalaisista tuttu. Jo vuonna 2011 Espoon Ison Omenan K-Citymarketissa pilotoitiin vastaisku pikakassoille, ”Elä hättäile” -kassa. Hidaskassat ideoitiin ja toteutettiin yhdessä Aalto-yliopiston kanssa. Kohderyhmänä olivat vanhukset, erityistä tukea tarvitsevat sekä kaikki ne, jotka halusivat asioida rauhallisemmin.
Kassalla myyjän tehtäviin kuului palvella asiakasta tarpeiden mukaan tapahtumaketjun alusta loppuun – aina tavaroiden nostamisesta kassahihnalle skannattavaksi ja ostosten pakkaamiseen. Kahden viikon onnistunut pilotointi sai aikanaan jatkoaikaa suosionsa ansiosta.
Tehokkuus kassalla luo paineita niin myyjälle kuin asiakkaallekin
Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Suomessa olisi käytössä hidaskassoja. Euroopassa palvelu on kuitenkin nostanut suosiotaan koronavuosien jälkeen taistelussa yksinäisyyttä vastaan. Olisiko mahdollista, että rupattelukassat saapuisivat Ouluun?
”Näkisin rupattelukassoille selkeää kysyntää. Kohtaan päivittäin paikallisia asiakkaita, jotka voisivat jutella pidemmänkin aikaa, mutta paine ottaa seuraava jonosta asiakas on kova”, toteaa oululaisen ruokakaupan työntekijä rupattelukassoista.
”Toivoisin, että palvelun toteuttaminen olisi mahdollista, mutta pelkään, että menettely ei sopisi yhteen nykypäivän tehokkuusajattelun kanssa”, työntekijä jatkaa.
Toistaiseksi kustannukset ovat luultavasti isoin kynnyskysymys toiminnan aloittamisessa. Monille ihmisille rupattelukassojen kaltainen palvelu voisi kuitenkin olla merkittävä muutos arkeen. Koronavuodet ovat kurittaneet niin senioreita kuin nuorisoakin, ja monella toimijalla olisi mahdollisuus osallistua taisteluun yksinäisyyttä vastaan. Rupattelukassojen kaltaisella pienellä eleellä voisi olla suuri arvo ihmisille maailmassa, joka nopeutuu ja digitalisoituu. Rupattelukassoille luulisi löytyvän käyttäjäkuntaa, sillä Oulussa asuu enemmän kuin 35 000 yli 65-vuotiasta.
”Tavaroiden pakkaamisessa tulee joskus tunne, että pitäisi olla nopeampi. Olisi hyvä, että kassalla ei kiirehdittäisi ottamaan heti seuraavaa asiakasta jonosta ennen kuin edellinen on saanut omat ostoksensa kassiin”, kommentoi ruokakaupan asiakas.
Itsepalvelukassat palvelevat parhaiten kiireisiä
Päinvastaisella periaatteella toimivien itsepalvelukassojen määrä suomalaisissa marketeissa on lisääntynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Kiireisten kuluttajien tarpeeseen vastaava teknologia on tehokas valinta kauppoihin, sillä yksi työntekijä voi valvoa jopa kuutta kassapistettä. Näillä pikakassoilla ihmiskohtaaminen ja vuorovaikutus jäävät kuitenkin suppeammaksi verrattuna perinteiseen ostostapahtumaan.
”Valitsen itsepalvelukassan vain, jos perinteiselle kassalle on pitkä jono”, toteaa toinen ruokakaupan asiakas.
Lähteet:
Jumbo geeft startschot voor opening 200 Kletskassa’s
Kesko: K-Citymarket ja Aalto-yliopisto aloittivat yhteisen kokeilun kiireettömästä kassasta
The Connexion: French supermarket tills where chit-chat is welcome grow in popularity
Kommentoi