Oulussa alkaa tauko suurten uintikilpailujen järjestämisessä ensi talvena, kun Raksilassa sijaitseva Oulun uimahalli suljetaan lopullisesti. Tammikuun 7. päivänä avattava uusi Linnanmaan uimahalli ei ole riittävän suuri korvaamaan Raksilan uimahallia, arvioi Oulun Uinnin toiminnanjohtaja Sami Juopperi. Oulussa on riittävän suuri uimahalli sitten, kun Raksilan uimahallin korvaava uusi vesiliikuntakeskus valmistuu.
Raksilan uimahalli suljetaan helmikuun 2025 lopussa, minkä jälkeen se puretaan. Samalle tontille rakennettava uusi vesiliikuntakeskus valmistuu alustavan suunnitelman mukaan vuonna 2029. Oulun kaupungin Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen rakennuttamispäällikkö Ville Laitisen mukaan vesiliikuntakeskuksen suunnittelu ja Raksilan uimahallin purkaminen toteutetaan vuonna 2025.
”Suunnittelun hankintavaiheessa ollaan. Suunnittelukilpailutukset ajoittuvat loppuvuoden ajalle”, hän kertoo nykytilanteesta.
50 metrin allas ihanteellinen
Raksilan uimahallissa on 50 metrin uima-allas, mutta pian käyttöön tulevassa Linnanmaan uimahallissa on vain 25 metrin uima-allas. Sami Juopperin mukaan kansallisten uintikilpailujen järjestäminen ei ole mahdollista Linnanmaan uimahallissa.
”Linnanmaan uimahalli on liian pieni, jotta sitä voidaan järkevästi käyttää. Se tulee täyttymään pian”, hän arvioi.
Raatin uimahallissa on kaksi 25 metrin uima-allasta, joten myös se on liian pieni. Uimaseura Oulun Lohien toiminnanjohtaja Tarja Karppinen muistuttaa, että uima-altaiden pituus vaikuttaa kilpailutuloksiin.
”Valmentajat kertoivat, että esimerkiksi 200 metriä 25 metrin ja 50 metrin altaissa on ihan eri asia ja antaa erilaisen ajan. Tämä siksi, että toinen allas vaatii enemmän käännöksiä”, hän kertoo.
Pienempiä uintikilpailuja Ouluun
Uintikilpailujen järjestäminen ei pääty kokonaan Oulussa, vaikka Raksilan uimahalli suljetaan. Olemassa olevissa uimahalleissa voidaan järjestää pienempiä uintikilpailuja, ennen kuin vesiliikuntakeskus valmistuu. Tarja Karppisen mukaan ne ovat mahdollisesti vain Oulun uimaseurojen kesken käytäviä kilpailuja, koska silloin myös nuorimmat uimarit pääsisivät harjoittelemaan kilpailemista.
Oululaisten kilpauimareiden täytyy matkustaa muihin kaupunkeihin, joissa järjestetään kansallisia arvokisoja.
”Pitkien ratojen kisat joudutaan käymään Jyväskylässä tai muualla”, Karppinen arvelee.
Uintiharjoitteluun haasteita
Oulun kaupunki on jakanut ratatilaa Linnanmaan ja Raatin uimahalleista uimaseurojen kesken tänä syksynä. Tarja Karppisen mukaan oululaiset uimaseurat saivat riittävästi ratatilaa, mutta jotkin toimijat eivät ole saaneet sitä lainkaan.
”Me uimaseurat pärjäämme kyllä näillä, mutta saadut ajat eivät ole mukavia”, hän kertoo.
Hän mainitsee esimerkkinä kello seitsemän harjoitusajan lauantaiaamuna Linnanmaan uimahallissa.
Sami Juopperin mukaan Oulun Uinnin neuvottelut Oulun kaupungin kanssa sujuivat hyvin.
”Olemme neuvotelleet hyvässä hengessä kaupungin kanssa ratavuoroista”, hän kertoo.
Hänen arvionsa mukaan Oulun Uinnilla on noin 1 700 jäsentä. Oulun Lohien jäsenten lukumäärä oli 1 842 viime vuonna.
Uimahallihankkeen kustannukset kasvoivat
Linnanmaan uimahallin rakennuskustannukset ovat kasvaneet. Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi sen rakentamisen vuonna 2021, jolloin kokonaiskustannuksiksi arvioitiin 14 miljoonaa euroa. Sitten kustannukset ovat nousseet 21,2 miljoonaan euroon hintojen nousun seurauksena.
Uusi uimahalli on rakennettu Linnanmaan liikuntahallin yhteyteen, ja uimahallilla ja liikuntahallilla on yhteinen asiakaspalvelupiste. Liikuntahalli on myös peruskorjattu samaan aikaan, ja sen kustannukset ovat 5,1 miljoonaa euroa.
NCC Suomi Oy aloitti Linnanmaan uimahallin rakennustyöt vuonna 2022. Siinä on samoja toimintoja kuin Raksilan uimahallissa. Kolmeen allashuoneeseen on rakennettu muun muassa kuntouintiallas, opetusallas, lastenallas ja monitoimiallas.
Oulun alueella on myös Haukiputaalla sijaitseva pieni uimahalli Vesi-Jatuli.
Lähteet:
Oulun Tilapalvelut: Linnanmaan uimahalli.
Yle: Linnanmaalle pitkään suunniteltu uimahalli tarvitsee lisää rahaa 3 miljoonaa euroa.
Yle: Oulun Linnanmaan uimahallin nousseet rakennuskustannukset hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa.
Kommentoi