Arvonlisäveron nosto ajaa kirjailijat syvempään ahdinkoon 

Suomalainen Kirjakauppa aikoo jatkossakin panostaa kirjoihin mitä ihmiset haluavat.

40 % nousu arvonlisäverossa näkyisi niin kirjojen hinnoissa, kuin kirjailijoiden palkkioissakin. 

Kirjojen hinnat todennäköisesti nousevat, jos hallituksen veroesitys menee läpi. Hallituksen syksyllä 2024 jättämän esityksen mukaan 10 prosentin verokantaan kuuluvat hyödykkeet nostettaisiin 14 prosenttiin. Myös kirjat kuuluvat näihin hyödykkeisiin. 

Kirjailija Mike Pohjolan mukaan arvonlisäveron noustessa kirjailija saa pienemmän osan ulosmyyntihinnasta. Kirjojen hinta todennäköisesti nousee, eikä raha mene itse kirjailijalle, vaan valtiolle. Kirjailijan saama korvaus on Pohjolan mukaan ennestään jo pieni ja sen pienentäminen entisestään on “typerää ja loukkaavaa”, koska kirjailijat ovat jo valmiiksi ahdingossa. Korotus siis pahentaisi kirjailijoiden tilaa entisestään. “Hallituksen ehdotuksen kariutuessa ei asiat olisi hyvin, vaan asiat olisivat edelleen huonosti”, toteaa Pohjola. Hän myös miettii vaikutuksia veronnousun myötä kuluttamiseen, harrastamiseen sekä nuorten lukemiseen.  

“Kirjat ovat valmiiksi jo tosi kalliita. Onneksi meillä on erittäin hyvä kirjastoverkosto.” 

Pohjola arvelee, että nuoret etupäässä hankkivat kirjansa kirjastoista. Vaikutus näkyisi suoraan myös kirjastoissa: ellei määrärahoja nosteta, kirjastot voisivat ostaa vähemmän kirjoja. 

”Suomen hallitus haluaa tehdä valtiostamme pohjolan Unkarin tai Turkin” 

Hallitus haluaa näivettää suomalaisen kulttuuriin, toteaa Pohjola. Kirjojen ja teatterilippujen arvonlisäveron nosto on vai osa sitä. Teattereiden valtionosuuksista leikkaaminen sekä Yleisradiolta leikkaaminen ovat Pohjolan mielestä osoituksia siitä, että kriittisiltä ääniltä pyritään tukkimaan suut.  

“Suomen hallitus haluaa tehdä valtiostamme pohjolan Unkarin tai Turkin”, kirjailija viimeistelee.  Vaikutusta saattaa näkyä Pohjolan mukaan myös laadussa. Haastava tai vaikea kirjallisuus, jossa myynti ei ole suurta mutta jolla on suuri taiteellinen arvo, saatetaan painaa vähemmän. Kirjamessuilla ollessaan Pohjola pani merkille niin sanottujen influensserikirjojen mainostamisen ja menekin.  

”Tubettajien naamalla ja nimellä myydään sisällöltään vaihtelevan tasoisia kirjoja. Niitä ostetaan koska siinä on se tubettaja, riippumatta siitä kuinka laadukas se kirja on” 

“Vastustamme korotusta. Kirjallisuus tarvitsisi kukoistaakseen 0-verokannan” 

Myös Suomalaisen Kirjakaupan Ritaharjun myymäläpäällikkö Sari Kakkonen arvioi, että veron nosto näkyisi suoraan kirjojen hinnassa. Kakkonen kertoo Suomalaisen Kirjakaupan jaksottavan hintojen nousua, ja ettei korotus koske esimerkiksi poistokirjoja. 

 “Korotus sinällään ei tietenkään vaikuta määrään eikä laatuun, vaan edelleen myymme kirjoja, joita asiakkaat meiltä haluavat ostaa”, Kakkonen painottaa. Muut kirja-alaan voimakkaasti vaikuttavat tekijät voivat yhteiskunnallisella tasolla aiheuttaa enemmän muutosta kuin veronkorotus, Kakkonen jatkaa.  

“Varmasti moni myös harkitsee kirjaostoksiaan tarkemmin. Ylipäänsä vastustamme ALV-korotusta ja sitä vastoin lukeminen, kirjat ja kirjallisuus tarvitsisi kukoistaakseen 0-verokannan niin kuin monissa muissa sivistysmaissa on. Tulemme tekemään kaikkemme, että jatkossakin voimme tarjota lapsille ja nuorille lukemaan innostavaa kirjallisuutta kohtuullisella hinnalla.”  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*