Postin lakkoon ei näy ratkaisua

Postilakkoa koskevat neuvottelut ovat jumissa. Kuva: Pixabay

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti lakon maanantaina, PAU:n tavoitteena on nopeuttaa jumissa olevia työehtosopimusneuvotteluja. Lakon oli alun perin tarkoitus kestää kaksi viikkoa, mutta PAU on antanut lakkovaroituksen 25.11.–8.12. väliselle ajalle.

Lakon piiriin kuuluu tällä hetkellä noin 9000 jakelun, käsittelyn ja kuljetuksen parissa työskentelevää. Lakon jatkuessa se laajenisi koskemaan myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviä. Postin tavoitteena on siirtää 700 paketinlajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Palvelualojen työnantajat Palta Ry:n mukaan Posti ei tavoittele työntekijöiden palkkojen alentamista vaan varautuu toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoo, että vuorotyölisien taso säilyy nykyisellään seuraavan sopimuskauden ajan.

Työriitaa on käsitelty viimeksi keskiviikkona valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluissa on ollut pientä edistymistä, mutta osapuolten näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) vaatii postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon aikana. Pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoo osapuolilta reilua peliä työkiistan ratkaisemiseksi.

Muilta liitoilta tukea

Tähän juttuun haastateltujen PAU:n jäsenten mukaan Oulun lajittelukeskuksessa töitä tehdään tällä hetkellä pääasiassa esimiesten ja vuokratyöntekijöiden voimin.

Postin omia työntekijöitä on tekemässä turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä tehtäviä, jotka on rajattu lakon ulkopuolelle. Pakettien jakelussa on muutamien päivien viiveitä, mutta kirjepostia ei lakon aikana jaeta.

Oulussa portilla on nähty lakkovahteina myös muiden ammattiliittojen aktiiveja. Ammattiliitoista Suomen ilmailualan unioni on jo käynnistänyt tukilakon, joka vaikuttaa lentoasemien kautta kulkevaan ulkomaanpostiin. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton postinkäsittelyyn liittyviä töitä tekevät jäsenet aloittavat kahden viikon tukilakon maanantaina.

Teollisuusliiton jäsenistä lakossa ovat viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen piirissä työskentelevät jäsenet. Merimies unioni, Rautatieläisten unioni ja Auto- ja kuljetusalan liitto päättävät tukitoimistaan tämän viikon aikana. Lisäksi tukensa PAU:n jäsenille ovat ilmaisseet ainakin Paperiliitto ja Palvelualojen ammattiliitto.

Lähteet:
Palvelualojen työnantajat
Palvelualojen ammattiliitto
Paperliitto
Teollisuusliitto
Yle: Ministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
Yle: Postilakko jatkuu – Valtakunnansovittelija: ”Tämä on niin vaikea työriita”
Yle: Pääministeri Postin lajittelukeskuksen aidan aukosta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*