Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue uusien säästötoimien edessä 

Säästöt kohdistuvat useaan eri osa-alueeseen. Kuva: Pixabay

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde on rahapulan vuoksi joutunut säästämään rajusti. Pohde tekee tappiota tänä vuonna 60 miljoonaa euroa, ja säästöjä on tehty useista eri kohteista. Pohteen aluevaltuusto hyväksyi uuden tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman 20. marraskuuta. Muun muassa vuodeosastoja on jo suljettu, palveluasumista vähennetään ja kevään yt-neuvotteluissa hallinnon tehtävistä vähennettiin noin 150 henkilöä.

Pohde on Suomen suurin hyvinvointialue kuntien määrällä mitattuna. Aluehallituksen esityksen mukaisesti jokaisessa kunnassa olisi ensi vuonna vähintään yksi fyysinen sotekeskus tai -yksikkö. Sotekeskusten verkkoon kuuluisi kolme laajan palvelun sotekeskusta, 13 sotekeskusta ja 19 soteyksikköä. Kuuden nykyisen terveysaseman osalta palveluita muutettaisiin digitaalisiksi tai liikkuviksi.

Terveyden ja sairaanhuollon palveluiden toimialuejohtaja Päivi Peltokorpi kertoo tarkemmin Pohteen suunnitelmista.

”Aluevaltuuston linjausten perusteella käynnistämme 29:n akuuttivuodeosastopaikan vähentämisen toimeenpanosuunnitelman laatimisen. Paikkavähennykset, yksiköiden tarkentaminen ja aikataulutus tarkentuvat loppuvuoden 2023 tai alkuvuoden 2024 aikana.”

Nyt jo suljettuja akuuttiosastoja ovat Oulaisten, Taivalkosken, Vaalan ja Haapajärven osastot. 

Peltokorven mukaan Pohteen alueella on myös ollut pulaa sote-alan ammattilaisista. 

”Meidän henkilöstö ei riitä nykyisen kaltaiseen palveluverkkoon. Niiden osalta tehdään henkilövaikutusten arviointi. Ennen päätöksentekoa, toimenpiteiden vaikutuksista henkilöstöön käynnistetään työnantajan ja heidän välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella säädetyn lain mukainen yhteistoimintamenettely.”

Myös ikäihmisten ja vammaisten palveluita leikataan. Ympärivuorokautisesta palveluasumisesta vähenee yhteensä 565 paikkaa. Tällä hetkellä paikkoja on yhteensä 3 221. 

Hyvinvointialueet valmistelevat ensi vuoden talousarvioita. Talousvaikeuksien kanssa taistelevat hyvinvointialueet ovat joutuneet tekemään säästöjä ympäri Suomea. Ylen uutisen mukaan alijäämää on tulossa yli 1,3 miljardia euroa vuodelle 2023.

Lähteet:

Yle: Miten käy palveluiden?

Yle: Päivystys saattaa jatkua Oulaskankaalla ja Raahessa – tällaiset ovat hyvinvointialue Pohteen säästösuunnitelmat nyt
Yle: Yksi suurimmista hyvinvointialueista hakee 100 miljoonan säästöjä – katso, miten palvelut muuttuvat

Pohde: Aluevaltuusto hyväksyi tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*