Keskusteluapua ja tehostettua vartiointia Tornion Lappiassa koulu-uhkauksen jälijltä.  

Koulu jatkuu tänään normaalisti eilen uhatuksi joutuneessa Tornion ammattiopisto Lappiassa. Kuvituskuva. Kuva: Unsplash

Keskiviikkoaamuna Tornion ammattiopisto Lappiaa kohtaan osoitetun koulu-uhkauksen tekijä on saatu selville. Lappiassa koulu jatkuu normaalisti torstaina keskusteluavun ja tehostetun vartioinnin voimin.  

Uhkaus julkaistiin keskiviikkoaamuna 22.11. keskustelualusta Jodelissa, jossa esiinnytään anonyyminä. Uhkauksessa puhuttiin väkivallasta ja uhkaus oli kohdistettu yleisesti Tornion Lappiaa ja sen ihmisiä kohtaan. Uhkauksen ajankohdaksi oli määritetty torstai 23.11. Poliisi alkoi tutkimaan uhkausta Lappian ilmoitettua asiasta.  

Lapin Kansa uutisoi Kemin Poliisin tavoittaneen samaisena iltapäivänä uhkauksen tehneen 16-vuotiaan nuoren. Nuori kertoi poliisille, ettei tehnyt uhkausta todellisessa tarkoituksessa. Kalevan jutun mukaan nuorelle kirjattiin jälkikäteen rikosilmoitus perättömästä vaarailmoituksesta.  

Lappian kuntayhtymän johtaja-rehtori Virpi Lilja kertoo Lapin Kansalle, että Lappia otti varhain keskiviikkoaamuna yhteyden Kemin poliisiin uhkaukseen levittyä sosiaalisessa mediassa. Lappian laajennettu kriisiryhmä kokoontui aamulla ja ammattiopisto käynnisti omat turvallisuus- ja kriisiaputoimenpiteiden valmistelut. Lilja myös kertoo ammattiopiston henkilöstölle ja opiskelijoille sekä heidän lähipiirille tarjottavasta keskusteluavusta.  

Koulutoiminta jatkui normaalisti torstaina 23.11. Tornion Lappiassa. Koululle sovittiin tehostettu vartiointi torstaipäivälle uhkauksen takia. Anonyyminä esiintyvä oppilaitoksen oppilas kommentoi aamupäivän ilmapiirin olevan normaali: ”Poliisi tavoitti uhkauksen tehneen nuoren eilen ja koulun ilmapiiri on tänään ollut rauhallinen.”

Koulu-uhkaukset ovat yleistyneet Suomessa. Oulun alueella tapauksia on ollut lähes kymmenen viimeisen kahden vuoden aikana. Viimeisin Suomessa tapahtunut koulu-uhkaus on Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteeseen kohdistunut uhkaus 3.10.2023. Tässäkin tapauksessa uhkaus tehtiin Jodelissa. Torniossa on tapahtunut aiemmin koulu-uhkauksia joulukuussa 2014 ja maaliskuussa 2010.  

Lähteet:

Lapin Kansa: Koulu uhkaus Meri-Lapissa – poliisi sai teosta kiinni 16-vuotiaan nuoren

Kaleva: Ammattiopistoon tehtiin koulu-uhkaus Kemissä – tekijäksi paljastui 16-vuotias poika

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*