Peruskorjauksen vuoksi tyhjennetty pääkirjasto tarjoaa Lumo-festivaalille tilavat puitteet

Pääkirjaston remontti alkaa pian Lumo-festivaalin jälkeen. Remontin on tarkoitus valmistua vuonna 2025. Kuva: Pixabay

Lumo-valofestivaali järjestetään jälleen tänä viikonloppuna Oulussa. Yhdeksännen kerran järjestettävä valofestivaali on saanut tänä vuonna ainutlaatuisen tilaisuuden, kun neljä näyttelyä voidaan pitää lähes tyhjässä pääkirjastossa. Peruskorjauksen vuoksi tyhjennetty kirjasto tarjoaa paljon tilaa teoksille. 

“Kun kirjaston johtaja Jouni Pääkkölä ehdotti tyhjän kirjaston käyttämistä festivaaleissa, otimme tarjouksen innosta hihkuen vastaan. Kirjasto on kuitenkin keskeisellä sijainnilla ja Oulun tunnettu maamerkki”, kertoo Jarkko Halunen, Lumo-valofestivaalin tapahtuma- ja markkinointipäällikkö. 

Lumo luo uusia osaajia esiin 

Lumo-festivaali on saanut alkunsa vuonna 2013 nimellä Valoa Oulu!, kun Oulun juhlavuoden kunniaksi haluttiin järjestää ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma. Nykyisin festivaali toimii nimellä Lumo, ja se tarjoaa erilaisia valotaideinstallaatioita. Teokset sijoittuvat Oulun keskustan, Hupisaarten puiston, Linnansaaren ja Oulun pääkirjaston rajaamalle alueelle, mutta mukana on myös aluetapahtumia eri puolilla Oulua. 

Tapahtuman taideteokset valitaan joka vuosi teoshaulla, johon tulee 130–150 ehdotusta. Niistä valitaan sopivimmat, jotka päätyvät festivaaleihin näytille. Halusen mukaan prosessi on aikaa vievä ja varsin kivulias, sillä joskus joutuu hylkäämään ideoita, joista itse pitäisi. 

“Vähän sellainen kill your darlings -tilanne”, hän naurahtaa. 

Tyhjään ja suureen kirjastoon on haastavaa saada sopivaa taideteosta, joka riittäisi täyttämään tilan. Tänä vuonna Oulun ammattikorkeakoulu näyttely, Rebuild the Knowledge, toimii yhtenä neljästä kirjastolla pidettävissä näyttelyistä.  

”Oamkin suunnitteluehdotus oli ensimmäisenä mielessä teoksia valittaessa. Lumon kaltaiset festivaalit ovat tärkeitä kulttuurialan opiskelijoiden toiminnan kannalta, sillä tulevat ammattilaiset tarvitsevat tällaisia näytön paikkoja.” 

Poikkeustila tarvitsee poikkeusjärjestelyä 

Ainutlaatuinen tilanne tarvitsee myös tarkkaavaisuutta. Halunen kertoo, että tietyt tilat on rajattu pois henkilökunnan toimesta, ja vartija sekä järjestyksenvalvoja vahtivat tiloja. Tavaroita siirtämällä on pyritty varmistamaan, että taideteokset pysyisivät vahingoittumattomina.  

“Normaalisti Lumossa kiertää reilut 100 000 henkeä ja olemme varautuneet, että kirjastolle tulisi tuhansia kävijöitä. Tyhjä kirjasto herättää varmasti mielenkiintoa myös ohikulkijoissa, koska ulkona oleva taideteos houkuttelee ihmisiä lähemmäs. He eivät välttämättä edes tietäisi kirjaston olevan yksi festivaalin kohde”, arvelee Halunen. 

Lumo-festivaali järjestetään 18.-20.11.2022 klo 16–22. Tapahtumasta kerrotaan lisää Oulun kaupungin sivuilla. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*