Jokavuotinen paloturvallisuuteen keskittyvä teemaviikko päättyy tänään pohjoismaiseen palovaroitinpäivään. Tapahtuma on joka vuosi samaan aikaan marras- joulukuun vaihteessa. Paloturvallisuusviikko on Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEKin järjestämä teemaviikko, jonka tavoitteena on nostaa suomalaisten paloturvallisuustietoisuutta. Tähän se pyrkii aiheeseen liittyvien aktiviteettien ja medianäkyvyyden avulla. Teemaviikko alkoi Päivä paloasemalla- tapahtumalla.
SPEKin Pohjois-Suomen toiminnanjohtajan Patrik Willbergin mukaan medialla on suuri rooli paloturvallisuusviikolla: ”Tärkeintähän tällaiselle teemaviikolle on medianäkyvyys.”
Päivä paloasemalla veti väkeä
Päivä paloasemalla -tapahtuma järjestettiin viime lauantaina. Tällöin ihmiset saivat vierailla paloasemalla tekemässä paloturvallisuuteen liittyviä tehtäviä ja rasteja, tai esimerkiksi kokeilla palomiehen suojavaatteita. Lisäksi päivä sisälsi kaluston ja paloaseman toiminnan esittelyä. Tapahtumaan olivat tervetulleita kaikki, mutta se oli suunnattu erityisesti perheitä ja lapsia kohtaan. Sen tarkoitus oli valistaa ihmisiä palolaitoksen toiminnasta ja esimerkiksi opettaa sammuttamaan pieniä paloja itse.
Palotarkastaja Pasi Nymanin mukaan Päivä paloasemalla oli Oulussa suosittu, ja useat paloasemat ottivat siihen osaa. Lapsiperheet ja kouluvierailut olivat tuoneet tapahtumaan paljon osallistujia sekä yleisöä. Myös Willbergin mukaan tapahtuma onnistui varsin hyvin.
Oma paloharjoitus
Oma paloharjoitus -toiminta on ollut käynnissä koko viikon. Kyse on yksinkertaisesti palohälytys-, hätätila- ja ulosjärjestäytymisharjoituksista. Willbergin mukaan omat paloharjoitukset ovat paloturvallisuusviikon näkyvin puoli.
Paloharjoituksia ei varsinaisesti ohjata mitenkään palolaitoksen tai SPEKin puolesta. Sen sijaan koteja ja eri instituutioita, kuten kouluja, rohkaistaan pitämään paloharjoituksia esimerkiksi raha-arvonnan avulla. Tänä vuonna palkinto oli 2000 euroa, ja paloturvallisuusviikon nettisivujen mukaan osallistujia oli yli 90 000.
Pohjoismainen palovaroitinpäivä
Paloturvallisuusviikon viimeisen päivän teemana on palovaroitinten toimintakunnon varmistaminen. Palovaroittimet tulisi tarkistaa kerran kuussa, ja paristot tulisi vaihtaa ainakin kerran vuodessa. Tämä päivä on enemmänkin tietoisku, kuin varsinainen tapahtuma. Willbergin mukaan palovaroitinpäivän onnistuneisuutta ei pysty oikeastaan arvioimaan. Yksi paloturvallisuusviikon markkinoima keino on Kipinä- älypuhelinsovellus, joka muistuttaa vaihtamaan palovaroittimen paristot, ja jonka avulla voi esimerkiksi osallistua Oma paloharjoitus- toimintaan.
Lähteet:
Kommentoi