Opiskelijoille on monia eri asumismuotoja

Opiskelija-asuntojen tarve on suuri Oulussa. Kuva: Pixabay

Oulu tunnetaan Pohjois-Suomen suosituimpana opiskelijakaupunkina. Oulussa on tällä hetkellä noin 50 000 opiskelijaa, joten opiskelija-asuntojen tarve on suuri. Oulun seudun suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja on Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö eli PSOAS. Muita opiskelijoille vuokra-asuntoja tarjoavia yhtiöitä ovat muun muassa Oulun kaupungin Sivakka ja Oulun seudun nuorisoasuntoyhtiö.

Erilaisia asumismuotoja on tarjolla opiskelijalle monia. Oman asunnon vuokraamisen lisäksi opiskelija voi muuttaa esimerkiksi soluasuntoon, opiskelijasäätiön vuokraamaan opiskelija-asuntoon tai opiskelija-asuntolaan. 22-vuotiaat Milla, Sanna ja Anni ovat valinneet kaikki erilaiset, itselleen sopivat asumismuodot.

Milla asuu soluasunnossa toisen opiskelijan kanssa. Hän valitsi soluasumisen edullisen hinnan ja helpon saatavuuden takia. Millan mielestä soluasumisen hyviä puolia on halpa hinta, koulun läheisyys ja asunnon hoitamisen helppous. Myös suuremmat huoltotyöt onnistuvat helposti, sillä opiskelijasäätiö hoitaa ne. Huonoja puolia Millan mielestä on pieni oma tila sekä se, ettei asuintoverin valintaan voi vaikuttaa. Milla maksaa asunnosta vuokraa kuukaudessa 280 euroa.

Sanna asuu PSOASin kautta haetussa opiskelija-asunnossa. Hän valitsi opiskelija-asunnon, koska halusi kokeilla yksin asumista ja koki, että kyseisen yhtiön hinta-laatusuhde on erittäin hyvä. Sannan mielestä opiskelija-asumisen hyviä puolia on oma rauha ja tila. Myös arjen valinnat saa tehdä yksin. Huonoiksi puoliksi Sanna kokee yksin asumisen kalleuden. Sanna maksaa opiskelija-asunnostaan kuukaudessa 430 euroa.

Anni asuu yksityiseltä taholta vuokraamassaan yksiössä. Hän valitsi yksiön vuokraamisen, koska lähellä keskustaa oleva sijainti oli hänelle tärkeää. Myös vuokra tuntui sopivalta. Hyviksi puoliksi Anni sanoo esimerkiksi sen, että kulkeminen keskustaan ja lähiseudulle on helppoa, sillä lyhyt sijainti mahdollistaa pyörällä liikkumisen myös talvella. Yksityisessä vuokra-asunnossa on myös omaa tilaa, rauhaa ja valta valita sisustus itse. Huonoiksi puoliksi Anni sanoo maksullisen pyykkituvan. Anni maksaa yksiöstään vuokraa 455 euroa kuukaudessa, mukaan lukien 20 euron vesimaksun.

Opiskelija saa Kelalta tukea asumiseen opintotuesta. Opintotukeen kuuluu asumistuki, joka kattaa 80 prosenttia hyväksyttävistä asumismenoista. Hyväksyttäviä asumismenoja ovat vuokra, vesi ja sähkö. Asumistuen maksimimäärä on 252 euroa, joten ylimääräiset menot on maksettava joko opintorahasta tai omista varoista. Lisäksi opiskelija voi rahoittaa asumistaan opintolainalla tai töissä käymällä.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*