Oulussa marssittiin ihmisoikeuksien puolesta

Mielenosoittajat matkalla Rotuaarille. Kuva: Emma Puttonen

Keskipäivän jälkeen tyynen pilvisenä päivänä ihmisiä vaeltaa kohti Otto Karhin puistoa. Puistossa on tarkoitus kokoontua kello kahden aikaan, sillä kulkue kohti Rotuaaria lähtee puoli kolmelta. Etäältä voi kuulla vaimeaa rummutusta. Paikalle on kokoontunut jo jonkin verran ihmisiä kylttejä ja lippuja mukanaan. Ihmiset ovat tulleet paikalle osoittamaan mieltään Suomen uutta hallitusohjelmaa vastaan, joka järjestäjien mukaan syventää rasismia ja eriarvoisuutta sekä heikentää demokraattista yhteiskuntaa. 

”Kädet pois köyhien taskuista, ne ei selviä nytkään laskuista!” 

Megafonista kajahtaa ääni. On tullut aika käydä läpi protestin aikana huudettavat asiat ennen kulkueen muodostamista ja liikkeelle lähtöä. Alun pienen kankeuden jälkeen huudot alkavat sujumaan ja mielenosoittajat ovat valmiita matkaan. Kulkue lähtee liikkeelle. 

Puolen tunnin ajan ihmismassa kulkee Oulun keskustassa huutaen iskulauseita. Kadulla ihmiset seuraavat tilannetta, osa osoittaa tukensa taputtamalla, osa kuvaa, osa naureskelee. 

Kulkue saapuu Rotuaarille hieman ennen kolmea. Mielenosoittajien huudattaminen jatkuu, ja aukiolla on valtava määrä kaikenikäisiä ihmisiä. Paikalta löytyy yksi teltta, jossa on tarjolla kahvia ja pitsaa. Lavalle astelevat kaksi tapahtuman järjestäjää ja ensimmäiset puheet alkavat. 

“Mä huudan hallitus, huutakaa te alas!” 

Paikalla olevat puolustavat sosiaaliturvaa, työntekijöiden oikeuksia, lakko-oikeutta sekä kaikkien yhdenvertaisuutta. Oululainen opiskelija ja kansalaisaktivisti Sumaya Ahmed kertoo puheessaan kokemuksia arkipäivän rasismista sekä hallituskokoonpanon vaikutuksia rasismiin. Joku keskeyttää Ahmedin puheen huutamalla “Sä kuulut tänne!” 

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Jessi Jokelainen pitää ytimekkään sekä suorasanaisen puheen hallituksen sosiaaliturvan leikkauksia vastaan. Saamelaisaktivisti Pihla Pulkkinen muistuttaa puheessaan jo edellisen hallituksen kesken jättämästä saamelaiskäräjälain uudistuksesta. 

Työntekijöiden sekä lakko-oikeuden puolesta puhumassa on pääluottamusmies Jouni Jussinniemi.

Puheiden aikana ihmiset hurraavat ja huutelevat kannustavia kommentteja. Mielenosoittajien kasvoilta paistaa niin ilo, epäuskoisuus, viha kuin innostuskin. Vihdoin aurinkokin tulee esiin pilvien takaa. 

Puheiden välissä nähdään oululaisten rap-artistien esityksiä. Paikalla on muun muassa Julma H, Olli PA ja Hegemonia. Välispiikeissä artistit kiittelevät saadessaan esiintyä tärkeän asian puolesta. Esitysten aikana kuullaan myös artistien kannanottoja ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista, kuten eriarvoisuudesta ja syrjäytymisestä. Mielenosoituksen teeman mukaisesti kuullaan räppäreiden suusta myös vaatimuksia hallituksen erosta ja kaatumisesta. 

Mielenosoitukset voivat vaatia paljon järjestelyjä 

Tapahtuma tulee päätökseensä ja viimeisetkin mielenosoittajat alkavat siirtymään pois alueelta. Etäällä seisoo keltaliivinen henkilö. Mirjami Rautio on yksi mielenosoituksen järjestäjistä. 

Järjestäjiin kuuluu kymmeniä henkilöitä useista eri järjestöistä ja ryhmistä, mutta protesti itsessään on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tätä tapahtumaa suunniteltiin ja järjesteltiin kuukauden ajan, mutta mielenosoituksia voi järjestää myös spontaanisti. Mitä laajemmasta mielenosoituksesta on kyse, sitä enemmän järjestelyitä täytyy tehdä. Rahaa järjestelyjen aikana kului pääasiassa meluluvan sekä äänentoiston hankkimiseen. Artistit esiintyivät tapahtumassa vapaaehtoisesti, joten esiintymiskustannuksia ei ole. 

“Kootaan yhteistyötahot, suunnitellaan aikataulu, mietitään ohjelmaa, esimerkiksi sitä, ketkä puhuvat. Nyt saatiin myös oululaisia räppäreitä mukaan”, Rautio listaa asioita, joita järjestäminen vaatii. Myös viestintä on tärkeä osa mielenosoitusten järjestämistä, sillä ihmiset täytyy saada tietoisiksi tapahtumasta. Mielenosoitus on ollut ennakkoon näkyvillä niin sosiaalisessa mediassa kuin katukuvassakin. Viestintä näyttääkin tehonneen, sillä ihmisiä oli paikalla arvioiden mukaan jopa 600. Raution mukaan järjestäjätkin ovat tyytyväisiä ihmismäärään. 

”Rap-artistit olivat täällä sydämestään, samalla asialla”, Rautio sanoo.

  • Me emme vaikene! -mielenosoituksia on järjestetty ympäri Suomea kuluvan syksyn aikana. 
  • Mielenilmauksissa on kritisoitu uutta hallitusohjelmaa ja hallituksen suunnittelemia leikkaustoimia. 
  • Protesteja edelsi useisiin kaupunkeihin levinnyt rasisminvastainen Nollatoleranssi-mielenilmaus, johon osallistui Helsingissä noin 5000 ihmistä ja Oulussakin yli 500. 
  • Huoli on herännyt niin työttömien, opiskelijoiden, maahanmuuttajien kuin työssä olevienkin tilanteesta. 
  • Helsingissä järjestettiin syyskuun alussa Me emme vaikene! -suurmielenosoitus, johon osallistui jopa 11 000 ihmistä. Tapahtumaa tukemassa on ollut satoja järjestöjä ja toimijoita. 

Lähteet: https://www.meemmevaikene.fi/ https://www.instagram.com/me_emme_vaikene_oulu/ https://yle.fi/a/74-20041874 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*