Oulun talvimatkailu – onko sitä?

Kuva: Pixabay

Lapin matkailu ylsi viime vuonna Ylen mukaan kaikkien aikojen ennätyslukemiin. Vuoden 2016 aikana Lapissa rekisteröitiin noin 2,6 miljoonaa yöpymistä. Kasvua edellisvuoteen oli 13,1 prosenttia ja ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat Lapissa 18 prosenttia.

Oulun matkailu ei kasvanut samaan tahtiin.

Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen kuitenkin sanoo, että loka- ja marraskuussa Oulun lentoasemalla matkustajamäärät ovat kasvaneet verrattuna vuoden takaiseen.

Oulun lentoasema on matkustajamääriltään Suomen toiseksi vilkkain lentoasema ja matkustajamäärät ovat vuosittain lähellä miljoonaa matkustajaa. Oulun lentoaseman lentoliikennealueet uudistettiin tänä kesänä 13 miljoonan euron investoinnilla.

”Valtaosa meidän liikenteestä on Oulun ja Helsingin välillä. Talvella on sitten sesonkiluontoiset charter-kohteet, kun ihmiset lentävät lämpimään”, sanoo Sallinen.

”Aasialaisten määrä näyttäisi olevan kovassa kasvussa. Tänne tulevat matkustajat jatkavat tästä monesti lomakohteisiin, talvella tietysti hiihtokeskuksiin. Varsinaista tietoa ei kuitenkaan meillä lentoasemalla ole tästä asiasta”, Sallinen jatkaa kokemuksiinsa vedoten.

”Oulu on valitettavasti brändätty läpikulkupaikaksi”

Oulussa jo seitsemän vuotta toimineen huskysafariyritys Loihakan toinen omistaja Maija Piippo kertoo, että turistien määrä on kasvanut viimeisen kahden talven aikana suuresti. Myös kysyntä huskysafareille on kasvanut hurjasti.

”Ennen panostettiin vain yritysryhmiin, mutta nyt on asiakkaiksi tullut myös muitakin matkailijoita. Valtaosa turisteista on Saksasta ja Hollannista”, Piippo toteaa.

Loihakalla on ollut toimintaa myös Lapissa, esimerkiksi Ivalossa. Kysyttäessä, miksei Ouluun ole syntynyt samanlaista turistibuumia kuin Lappiin, on safariyrittäjän vastaus selvä: ”Oulu on valitettavasti brändätty läpikulkupaikaksi. Kaupunki ei panosta siihen, että saataisiin matkailijat jäämään tänne pidemmäksi aikaa.”

Visit Oulun matkailuneuvojan Johanna Nykäsen mielestä Oulua ei ole brändätty kauttakulkupaikaksi. ”Osa matkailijoista on pidempään ja osa on yhden yön ja jatkaa matkaansa pohjoiseen”, Nykänen sanoo.

Lapin turistikohteisiin ei Oulua kannata Nykäsen mielestä verrata, vaikka joulun aikaan matkailu kiihtyy Oulussakin.

”Huskysafareiden kysyntä on kasvanut hurjasti”, sanoo Loihakan toinen omistaja Maija Piippo. Kuva: Loihakka

Selvä vetovoima puuttuu

”Meillä ei niin selvää vetovoimaa ole. Oulussa ei myöskään ole esimerkiksi vieressä kansallispuistoa, laskettelukeskuksia eikä vaaroja tai tuntureita. Oulu on enemmän kesä- kuin talvikaupunki, silloin pystymme paremmin hyödyntämään luontoa ja ympäröiviä alueita”, kertoo Nykänen.

Yhden vetonaulan Nykänen kuitenkin nimeää: ”Meren jäätyminen on aivan uniikki asia Oulun seudulla, monelle ulkomaalaiselle merijäällä käveleminen on erittäin eksoottista.”

Vastikään järjestetty Lumo-valofestivaali rikkoi aikaisemman kävijäennätyksen. Tapahtumia on kuitenkin talviaikaan vähemmän kuin kesällä.

”Talvellakin on tapahtumia ja varsinkin tänä vuonna niitä on entistä enemmän, kun on Suomen 100-vuotisjuhlat. Tapahtumien järjestäminen on talvella haasteellista ulkotiloissa, eikä sisätiloissa ole helppo järjestää kaikkea”, toteaa Nykänen.

 

Lähde: Yle: Lapin matkailu ylsi kaikkien aikojen ennätyslukemiin viime vuonna

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*