Lapsia vaikka väkisin

Näitä pitäisi saada lisää. Kuva: Pixabay

Den glider in! Vuoden 1995 jääkiekon MM-kisat ovat jääneet pysyvästi suomalaisten mieliin. Historiallisella mestaruudella oli merkittävä vaikutus myös lamassa kärvistelleelle valtiolle. Meitä vuonna 1996 syntyneitä voidaankin hyvällä omallatunnolla kutsua nousukauden lapsiksi. Edellinen MM-kulta ei saanut samanlaisia vaikutuksia aikaan, mutta nyt olemme vihdoin päässeet irti lamasta, hallituksesta johtuen tai siitä riippumatta. Syntyvyystilastoissa sen sijaan on nähty historiallinen droppi. Lapsia syntyy kuulemma nälkävuosien tahtiin.

Aihe on herättänyt runsaasti keskustelua ja synnyttänyt mielipiteitä, ei siis niitä lapsia, puolesta ja vastaan. Kuuluisin ulostulo nähtiin SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä, joka ehdotti synnytystalkoita tilanteen korjaamiseksi. Ilmaisu herätti aluksi paljon polemiikkia, mutta siinä saattaa piillä totuuden siemen. Tätä tukevat myös tuoreimmat gallupit, joissa SDP on noussut taas kakkoseksi hippien ohi.

Rinne huomautti puheenvuorossaan, ettei valtio voi vaikuttaa siihen, mitä ihmisten makuuhuoneissa tapahtuu. Kovan yksityistämiskiiman vastapainoksi voisi kuitenkin sopia lasten tuotannon keskittäminen. Hallitus on jäämässä rajusti työllistämistavoitteistaan, ja kaikkien yritysmyyntien vastapainoksi hallitus voisi itse ihan konkreettisesti luoda uusia työpaikkoja palkkaamalla synnyttäjiä.

Tasa-arvon ja monimuotoisuuden takaamiseksi kannattaisi palkata mahdollisimman erilaisia tyyppejä, urheilijoista muusikoihin ja hipstereistä maalaisjuntteihin. Tällä tavoin voisi syntyä myös hyvä työnjako niiden välille, jotka eivät halua lapsia, mutta voivat niitä saada, ja lapsettomuudesta kärsiville jäisi kasvatustyö, homo- ja lesbopareja unohtamatta.

Vähäistä syntyvyyttä on perusteltu niin naisten kouluttautumisella, sperman laadun heikkenemisellä kuin yleisellä lapsettomuuden ihannoimisen kulttuurilla, joka leviää kuin tieto Siltsun kärystä. Tämä kehitys on tapahtunut hitaasti kiiruhtaen eikä tilanteeseen ole puututtu ajoissa. Sama pätee myös kristinuskon tuloon Suomeen.

Luterilaisuuden sijaan meidät olisi pitänyt käännyttää katolilaisiksi. Heille elämä on pyhä eikä ehkäisyvälineitä käytetä. Toisaalta kondomeilla voitaisiin alkaa pelata ikään kuin venäläistä rulettia ja tehdä johonkin ennalta sovittuun määrään niin sanottuja menoreikiä. Tällä tavoin voitaisiin saada edes hitunen yllätyksellisyyttä mukaan. Perhesuunnittelussakin ollaan nimittäin menty liian pitkälle.

Viime aikoina paljon puhetta on herättänyt myös alkoholilain mahdolliset muutokset, eli voidaanko ruokakaupoissa myytävien juomien promillerajaa nostaa peräti 0,8 prosentilla. Seksologi Tommi Paalanen huomautti, kuinka aiheen käsittelyssä on unohdettu seksuaalisuus täysin. Suurin osa suomalaisista on kuitenkin saanut alkunsa pienessä tuiterissa, muun muassa normitalkoissa. Syntyvyystilastojen lisäksi myös suomalaisten alkoholin kulutus on laskussa.  Sattumaako?

Toisaalta Suomessa suurperheet ovat yleensä raittiita. Mitä mahdollisuuksia pienetkin promillemäärät toisivatkaan. Toivoa heidän suhteen kuitenkin on. Ilta-Sanomat uutisoi kesällä Suviseurojen villeistä nuorten öistä, joissa kuulemma ryypätään ja jopa painitaan, kortsujen kera tosin. Pääministeri edustaa kuitenkin vanhempaa uskovaisten sukupolvea eikä alkoholilakiinkaan näytä olevan tulossa lievennyksiä. Uuteen hallitukseen lataan kuitenkin paljon odotuksia. Silloin talkoot potkaistaneen kunnolla käyntiin ja pannaan Suomi toden teolla kuntoon!

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*