Oulun taidemuseossa tapahtuu: Vilho Lammen näyttely Väkevä lakeus avataan lauantaina

Näyttely esitellään Oulun taidemuseossa. Kuva: Oulun kaupunki

Oulun taidemuseossa avataan kuuluisan liminkalaislähtöisen Vilho Lammen (1898–1936) näyttely Väkevä lakeus lauantaina 13.11. Oulun kaupungin tiedotteen mukaan näyttelyssä esitellään Lammen keskeistä tuotantoa 1920–30-luvuilta, ja kokoelmaa täydentävät museo-, yksityis- ja yrityskokoelmalainat. Virtuaaliteosmallinnuksissa on käytetty hyväksi lisättyä todellisuutta eli Augmented Realitya (AR). Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat Tiina Wallin, Otso Ritonummi ja Saku Vääräniemi ovat toteuttaneet näyttelyyn äänimaailman.

Tummien latorivistöjen rytmittämät pellot ja Limingan jokivarren raitit olivat Lammen asuin- ja taidemaisema. Limingassa hän maalasi omakuvia, tilojen lapsia, tupien sisätiloja ja lakeuden maisemia. Lampi kokeili 15 vuotta kestäneen uransa aikana monia erilaisia maalaustyylejä ekspressionismista uusasiallisuuteen ja lopputuotannon herkkään pointillismiin.

Lampi tasapainoili koko elämänsä ajan taiteilijakutsumuksensa ja sukutilansa Matinlaurin töiden välillä. Lammen suurikokoiset voimamaalaukset kuvaavat ihmiset kovina, ylpeinä ja jopa hyökkäävinä. Taiteilijan omaa havaintoa ja esineiden merkillisyyttä kuvaavat asetelmat ovat taitelijan vuonna 1931 Pariisin matkan jälkeen tehtyjä.

Lähde: Vilho Lampi, väkevä lakeus Oulun taidemuseo 13.11.2021–28.8.2022

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*