Oulun seudun liikenteen uudelleenbrändäys kovassa vauhdissa – mobiililippujen yölisä poistuu

Oulun seudun liikenne päivittää itseään monenlaisin muutoksin. Seuraavassa kokouksessa päätetään mm. arvonlisäveron poistosta. Kuva: Marjaana Yli-Jylhä / Vinkka News arkisto

Oulun seudun liikenne on päättänyt tehdä monia uudistuksia viimeisimmässä kokouksessaan, joista yksi on yölisän poistaminen mobiilisovelluksesta ostetuista kertalipuista ensi vuoden alusta alkaen. Muutosten tarkoitus on tehdä joukkoliikenteen käyttö helpommaksi ja houkuttelevammaksi niille, jotka käyttävät joukkoliikennettä satunnaisesti.

Mobiilisovelluksen suosiota pyritään kasvattamaan

Tällä hetkellä kertalipun hinta on kaksinkertainen 11.00–4.30 aikaan. Ensi vuoden alusta voimaan tulevassa muutoksessa tämä poistuu mobiilisovelluksen kautta ostetuista kertalipuista. Lipun ostaminen mobiilisovelluksella on nopeampaa kuin käteisellä, jolloin se pitää bussiliikenteen paremmin aikataulussa. Yölisän poistolla toivotaan myös, että ihmiset siirtyisivät käyttämään mobiilisovellusta useammin. Oulun seudun liikenteen arvion mukaan yölisän poistosta tulee vuodessa noin 21 000 euron lipputulomenetys. 

Monissa Suomen kaupungeissa yölisä on poistettu jo aiemmin tai sitä ei ole ollut lainkaan. Esimerkiksi Tampere poisti Nysse-liikenteen busseista sekä yölisän että käteismaksun tämän vuoden kesällä. 

Uusi linja Lähibussi-palveluun ja Waltti-ruutuihin päivitystä

Uudistuksia tulee myös Lähibussien vyöhykkeiden nimeämiseen. Ensi vuoden alussa A-City vyöhykkeen nimeksi muutetaan Lähi-vyöhyke, josta käytetään lyhennettä L. Keskustassa liikkuvaan Lähibussi-palveluun lisätään myös uusi D-linja laajemman liikennöinnin mahdollistamiseksi. Vyöhykkeiden uudelleen nimeäminen ei tule vaikuttamaan lippujen hintoihin.  

Linja-autopysäkeillä nähtyjä Waltti-ruutuja aiotaan korvata, ja kokouksessa hyväksyttiin TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n tekemät tarjoukset. Tämän myötä pysäkkinäkymät tulevat uudistumaan ja saamaan suoran markkinointikanavan sekä karttanäkymän. Uudistuksen ensisijainen tavoite on saada nopea tapa yksilöimään ja lisäämään viestintää pysäkkinäytöillä. Hankintakokonaisuuden hinnan arvioidaan olevan noin 40 000 euroa, johon Traficom on myöntänyt rahoitusta 50 %. 

Alennuskampanja opiskelijoille poiki kiitosta

Yölisän poistaminen ja vyöhykkeen uudelleennimeäminen eivät ole ainoita keinoja, joilla Oulun seudun liikenne on yrittänyt houkutella uusia asiakkaita. Lokakuussa opiskelijat saivat ostettua kuukauden kausikortin joukkoliikenteeseen puoleen hintaan. Opiskelijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella tempaus oli onnistunut ja sellaisia toivotaan tulevaisuudessa lisää. Vastaavasti Oulun seudun liikenne on saanut kritiikkiä harvoista bussivuoroista, koska linja-autot kulkevat huomattavasti vähemmän viikonloppuisin ja arki-iltaisin. 

Päätökset tehtiin joukkoliikennejaoston palvelutasosuunnitelman työpajan kokouksessa 23. marraskuuta. Seuraava kokous on 14.12, jolloin päätetään muun muassa arvonlisäveron poistamisesta lippujen hinnoista.

Lähteet:

Joukkoliikennejaosto 12/2022, Pöytäkirja 23.11.2022

Oulun seudun liikenteen Facebook

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*