Opiskelijahaalarit oikeuttavat juomaan useampana päivänä viikossa

Biletykselle ja alkoholille voi olla vaikeaa sanoa ei, kun kaverit houkuttelevat mukaan. Kuva: Pixabay

Opiskelijat ovat alkaneet kyseenalaistamaan alkoholin käyttöön painostavaa opiskelijakulttuuria. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, joissa opiskelijat ovat menossa keskellä viikkoa opiskelijatapahtumiin juomaan samanaikaisesti kun muut bussissa olijat ovat tulossa töistä tai menossa esimerkiksi treeneihin. Videoissa opiskelijoita onkin pohdituttanut muun muassa se, että onko todella hyväksyttävää olla juomassa jatkuvalla syötöllä. 

Matematiikan opettajaksi opiskelevan Kalle Pohjolan, 22, mielestä alkoholinkäyttö opiskelijakulttuurissa on liian normalisoitua ja epätervettä. Runsastakaan alkoholin käyttöä ei välttämättä kyseenalaisteta, sillä haalarit päällä olet oikeutettu juomaan niin tiistaina, keskiviikkona kuin lauantainakin. 

“Olisi hyvä panostaa siihen, että alkoholi ei olisi niin suurena tekijänä opiskelijakulttuurissa”, Pohjola toteaa. 

Alkoholi on edelleen iso osa opiskelijakulttuuria, ja useina viikkoina opiskelijatapahtumia onkin tarjolla useampana päivänä. Keskellä viikkoa tapahtuvaan juhlimiseen ei kuitenkaan kiinnitetä erityistä huomiota, kun päällä olevat opiskelijahaalarit ikään kuin oikeuttavat alkoholin käyttöön useampana päivänä viikossa. 

Alkoholisti vai opiskelija?

Opiskelijat saattavat vähätellä alkoholinkäyttöään vitsailemalla siitä, ja opiskelijan suusta saattaakin usein kuulla lauseen; en ole alkoholisti vaan opiskelija. Pohjola kertoo, että hänellä itsellään ei ole riippuvuutta alkoholiin, mutta samanaikaisesti hän kuitenkin tiedostaa, ettei hänen alkoholinkäyttönsä ole täysin tervettäkään. Juhlimaan tulee lähdettyä välillä vain, koska muutkin menevät — halu olla ihmisten kanssa menee välillä niin oman fyysisen kuin henkisenkin terveyden edelle.

“En ole juurikaan huomannut, että opiskelijat vähättelisivät alkoholinkäyttöään. Tosin samalla se voi olla merkki siitä, että lähipiirissäni alkoholinkäyttö on niin normalisoitua, että kaikki ikään kuin vähättelevät sitä”, Pohjola mainitsee.

Alkoholisoituneesta opiskelijakulttuurista on kirjoitettu viime aikoina paljolti siitä näkökulmasta, että onko hyväksyttävää olla juomatta ja selvinpäin opiskelijatapahtumissa. Juttujen ulkopuolelle jäävät ne, jotka käyttävät alkoholia. Vitsailua kuuluu siitä, kuinka ollaan juomassa useampana päivänä viikossa, mutta todellisuudessa opiskelijahaalarit voivat olla keino piiloutua alkoholismin taakse. 

“Uskon, että on tietoisesti tai epätietoisesti alkoholisoituneita opiskelijoita, jotka naamioivat alkoholismiaan menemällä muiden opiskelijoiden mukana”, Pohjola kommentoi.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*